Her er fremtiden av norsk design og arkitektur

Her er fremtiden av norsk design og arkitektur

Vinnerne av Unge talenter 2016 er kåret. Prisutdelingen gikk av stabelen under arkitektur- og designdagen Transform 2016 på Norsk design- og arkitektursenter (DOGA) onsdag 27. april.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Unge talenter hedrer unge, nyskapende designere og arkitekter som evner å pushe grenser og utfordre eget fagfelt. Konkurransen, som i år feirer 25-års jubileum, arrangeres av DOGA.

Med sine skulpturelle parfymer støpt på natursvamp, vant Kaja Solgaard Dahl (32) kategorien Formuttrykk og estetikk for prosjektet Tapputi and the Sea.

– Å vinne er en flott indikasjon på at jeg driver med noe riktig! Det er en ordentlig bra tilbakemelding, og veldig inspirerende, sier den Oslo-baserte designeren.

[factbox id="1"]

Arkitekt Øyvind Amundsen Bay (29) vant i kategorien Miljøhensyn for prosjektet Offshore Dinosaur, et fremtidsrettet forslag til hvordan arbeidsløse oljeplattformer kan brukes til produksjon av bioenergi og mat.

– Offshore Dinosaur peker på flere dagsaktuelle og globale utfordringer, som knyttes sammen til et helhetlig og genialt forslag til hvordan det grønne skiftet i Norge kan tas til nye høyder, sier Randi Augenstein, jurymedlem og arkitekt i Helen & Hard.

Juryen lot seg også imponere av Jonathan Storheil Værnes (23), som vant i kategorien Bærekraft. Med sitt forslag om å bygge et høyhusuniversitet i Drammen sentrum har arkitektstudenten levert et modent innspill i debatten om bærekraftig byfortetting, mente juryen.

Thea Marie Stormo (26) håper å kunne få sine vaginale dilatorer ut på markedet i kjølvann av seieren i kategorien Nyskaping og samfunnseffekt. Hjelpemiddelet for kvinner som opplever smerte og ubehag ved penetrering vakte stor begeistring hos fagekspert og gynekolog Grete Riis-Johannessen.

– Det vil være hyggelig å kunne foreslå et lekkert produkt som dette, sier Riis-Johannessen, som er tilknyttet Gynekologene på Kolbotn.

Prisen i kategorien Universell utforming gikk til designer Christoffer Aadalen (25) og hans lekne, modulbaserte hyllesystem Plakativ.

– Alle vinnerne får en pengepremie på 30 000 kroner. I tillegg får både vinnere og finalister presseomtale, de blir utstilt på DOGA, og de får kursing. Konkurransen er en unik mulighet for til å videreutvikle seg, få synlighet og knytte kontakter til ulike bransjer hvor deres kompetanse er etterspurt. Disse unge designerne og arkitektene er fremtiden vår, sier juryleder Anne Gundersen.

Prisutdelingen fant sted på DOGA under Transform 2016, Norges viktigste møteplass for faglig påfyll og nettverksbygging innen design og arkitektur. Tretten finalister presentert sine arbeider foran en samlet bransje før de fem vinnerne ble kåret i en seremoni senere på kvelden.

– Tidligere har konkurransen kun vært åpen for designere, men i år har vi utvidet konseptet og invitert også arkitekter til å søke. Gjennom Unge talenter ønsker vi å gi unge designere og arkitekter et realt push i starten av karrieren. Og med alle de fantastiske talentene og nyskapende ideene vi har blitt presentert for gjennom årets arrangement, ser jeg veldig lyst på fremtiden!, sier Susanne Ringdal, kommunikasjonsdirektør i DOGA.

VEDLIKEHOLD/19. februar 2019

Flere offentlige bygg uten overflatebehandling

– Det finnes jo en del forskjellige definisjoner av hva som er en vedlikeholdsfri fasade. Hva er i grunnen vedlikeholdsfritt? Men om vi definerer dette som «ikke-overflatebehandlet trevirke» tror jeg neppe dette vil bli den helt store trenden i tiden fremover. Les hele saken

BIM/19. februar 2019

Bedre byggeprosesser med nye internasjonale standarder for BIM

Internasjonalt er bygge- og anleggsnæringen i sterk vekst, og med det følger behovet for effektive, globale verktøy som bygningsinformasjonsmodellering (BIM). De nye internasjonale standardene gir mer effektivt samarbeid, mener den norske lederen for arbeidsgruppen som har utviklet de nye standardene, Jøns Sjøgren fra Boligprodusentene. Les hele saken

Til toppen