Knut Amund Skatvedt er på Building Green for å bygge nettverk.
Knut Amund Skatvedt er på Building Green for å bygge nettverk. (Foto: Anders Høilund)

Høye trebygninger er i vinden over hele verden

– Vi er et erfaringsnettværk for utbyggere, entreprenører, arkitekter og andre som ønsker å få vite mer om å bygge i tre. De kommer vi i kontakt med her på Building Green, sier Arena Skog Trøndelags Knut Amund Skatvedt.

  • Tre
Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Arena Skog samarbeider med danske Inna Bygg og svenske Smart housing i det de har kalt Nordic Network for Tall Wood Buildings.

– I studentbyen på Moholt i Trondheim kjører for tiden Veidekke et interessant prosjekt for å sammenligne hus i betong versus hus bygd i tre. Byggene skal sammenlignes også med tanke på klimavennlighet. Det forsøket skal det bli meget spennende å føle i tiden framover, sier Skatvedt, og legger til:

– Vi i Nordic Network ønsker å sette på kartet fordelene med å bygge i tre. I løpet av de siste ti årene har antall høyhus bygd i tre økt, verden over. For tiden er Mjøstårnet i Brumunddal med sine 18 etasjer ansett som verdens høyeste, men det allerede et enda høyere trehus under oppføring i Toronto i Canada. Dette huset skal ha hele 22 etasjer.

Vil først og fremst bygge boliger

– Det er jo Formel 1 av trehusbygging. Vi i Arena Skog ønsker først og fremst å bli veldig gode på å bygge bolighus på fire til åtte etasjer, sier Skatvedt med et smil

– Med å lage et nettverk av interesserte, håper vi på at Norden ikke blir hengende etter i utviklingen. Gjennom The Nordic network for tall wood buildings ønsker samarbeidspartnerne å samle alle gode krefter for å stå sterkere i konkurransen, sier Skatvedt.

Med seg på laget er også blant annet Forskningsrådet, Danish Technological Institute og SNS (Nordic Forest Research)

De nordiske land har alle tradisjonelt stått sterkt med å bygge i tre. Nordiske skoger og treprodukter derfra har et godt rykte over hele verden.

TRE/26. mars 2019

Verdens høyeste trebygning står ferdig i Norge

Mjøstårnet ble offisielt åpnet den 15. mars 2019, og tar over tittelen som verdens høyeste trebygning. Bygningen på 18 etasjer, som ligger i Brumunddal, er hele 85,4 meter høy. Bygningen inkluderer et hotell, private hjem og kontorlokaler. Metsä Woods raske, lyse og grønne Kerto® LVL-produkter (laminert finertre) ble brukt i de mellomliggende gulvelementene i bygningen. Les hele saken

Til toppen