Holdbare og bærekraftige valg av byggematerialer er noe byggherre og eier OBOS har hatt fokus på.
Holdbare og bærekraftige valg av byggematerialer er noe byggherre og eier OBOS har hatt fokus på. (Foto: Derbigum)

Hvitt tak reduserer driftsomkostningene på Lillestrøms høyeste bygning

Lillestrøms høyeste og bratteste bygningen, åpner den 9. januar opp for gjester. På taket er det lagt hvit takmembran fra Derbigum som reflekterer sollyset og dermed automatisk regulerer takets temperatur.

  • tak
Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Det splitter nye Hotell Scandic Portalen i Lillestrøm, ligger rett ved Norges største messeområde og har en sentral plassering i Lillestrøm med kun 50 meter til togstasjonen.

Hotellet vil få hele 220 rom fordelt på 12 etasjer og er dermed den høyeste bygningen i området. I tillegg har bygningen en takvinkel på hele 42 grader.

Takmembran hindrer overoppheting

Byggingen av hotellet har gått etter planen, men for taktekkerfirmaet Nortekk som har lagt takmembran fra den bærekraftige leverandøren Derbigum, var ikke dette et prosjekt uten utfordringer. Det forteller prosjektleder av takmembraner til Portalen, Thomas Ragnøy fra Nortekk.

- For å bygge miljøvennlig og energieffektivt er man nødt til å stille krav til byggematerialene, sier Bengt Løkke. Foto: Derbigum

- Hotellet er både høyt og bratt, så vi var nødt til å bruke klatreutstyr. Dette ga jo noen utfordringer underveis, men vi har lang erfaring med taktekking og er vant til å jobbe i et høyt tempo, så alt gikk etter planen og resultatet av taket har blitt kjempefint med en fin og lys fremtoning.

Men i tillegg til den lyse fremtoningen, gir den hvite takmembranen, Derbicolor White, mange andre fordeler, forteller administrerende direktør for Derbigum, Bengt Løkke.

- Den store fordelen ved å bruke Derbicolor White er at takmembranen effektivt hindrer at takoverflaten overopphetes. Dette er fordi takmembranen reflekterer solstrålene slik at energien ikke omdannes til varme i taket. Samtidig sparer man penger på fremtidige driftsomkostninger siden man ikke trenger å kjøle bygningen ned i sommerhalvåret. Den hvite takoverflaten gjør det rett og slett enkelt å holde temperaturen under kontroll. Når overflatetemperaturen senkes, vil dessuten belastningen på takkonstruksjonen også bli mindre.

Takmembranen effektivt hindrer at takoverflaten overopphetes, forteller administrerende direktør for Derbigum, Bengt Løkke. Foto: Derbigum

Høye krav til materialene

Og nettopp holdbare og bærekraftige valg av byggematerialer er noe byggherre og eier OBOS har hatt fokus på. Nortekk har derfor tekket med robuste og holdbare membraner fra Derbigum til hele Portalen-prosjektet som i tillegg til hotellet rommer både boliger, kontorbygg, takhager og parkeringsrom.

- For å bygge miljøvennlig og energieffektivt er man nødt til å stille krav til byggematerialene, og vi er glad for at våre løsninger lever opp til de høye kravene, sier Bengt Løkke.

JURIDISK/25. april 2019

Kjøper har fortsatt risikoen for om tomten kan utnyttes

Høsten 2018 avsa Høyesterett dom hvor kjøpet av en boligtomt ble hevet, da det viste seg at tomten var ubebyggelig som følge av et offentligrettslig byggeforbud. Enkelte har oppfattet at dette kunne være en oppmyking av kjøpers risiko og at det nå er mindre behov for å sjekke tomten grundig før kjøp. Les hele saken

Til toppen