Ingeniørkunst i verdensklasse
(Foto: Anti)

Ingeniørkunst i verdensklasse

Direktør Sverre Tiltnes i Bygg21 sier at Mjøstårnet er ingeniørkunst i verdensklasse.

  • Tre
Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Han mener prosjektet er et viktig bidrag til å gjøre den internasjonale byggenæringen mer miljøvennlig.

- Når man demonstrer og dokumenterer at man kan bygge et høyere trehus enn man tidligere trodde var mulig, er det utvilsomt ingeniørkunst i verdensklasse. I tillegg har vi over flere tiår sett at Moelven har et verdensledende produksjonsmiljø for trematerialer. Jeg tror ikke Mjøstårnet kunne latt seg realisere uten Moelvens erfaringer fra OL-hallene, flyplassen på Gardermoen og selskapets mange grensesprengende bruprosjekter.

Tre er det eneste fornybare byggematerialet i verden som dermed ikke har klimagassutslipp.

- Sverre Tiltnes

Regjeringsoppnevnt

Tiltnes leder det regjeringsoppnevnte Bygg21 som er statens verktøy for å fremme en effektiv og bærekraftig næring i Norge. Bygg21 er et samarbeid mellom staten og hele den norske bygg- og eiendomsnæringen. Tidligere ledet Tiltnes introduksjonen av det internasjonale klassifiseringssystemet BREEAM i Norge. 

Mjøstårnet er ingeniørkunst i verdensklasse, mener Direktør Sverre Tiltnes i Bygg21. Foto: Bjørnar Øverbro

- Tre er det eneste fornybare byggematerialet i verden som dermed ikke har klimagassutslipp. I tillegg er tre både robust og stabilt. Ved eksempelvis jordskjelv har trekonstruksjoner et unikt konkurransefortrinn ved at det omfordeler kreftene og stabiliserer konstruksjonen.

Tar livet av myter

Tiltnes sier at Mjøstårnet bidrar til å ta livet av tidligere myter om at tre ikke egner seg til høyhus.

- Dessverre har mange bransjeaktører tidligere hatt en ubegrunnet frykt for at tre har svak bæreevne og høy risiko ved brann. Mjøstårnet bidrar til at flere nå får øynene opp for at tre er veldig trygt ved brann og har en bæreevne som tillater store høyder. Sammen med Trefokus lanserte vi nylig en digital veileder for bruk av treindustrielle konstruksjoner. Jeg tror den forestående verdensrekorden på 81 meter kun er en begynnelse på en megatrend.

GJENVINNING/22. mars 2019

Fortsatt mange barrierer i veien for en sirkulær byggsektor

Byggebransjen står for betydelige utslipp og gjenbruksgraden i næringen er lav. Men hvorfor er det slik, og hvilke barrierer er de største? Norsk senter for sirkulær økonomi (NSSØ) og COWI tok debatten da de inviterte til sirkeltreff om materialgjenvinning i et sirkulært perspektiv. Les hele saken

Til toppen