Innovative veggelementer med stillasfri montering

Innovative veggelementer med stillasfri montering

Ved Skanska Husfabrikken i Steinkjer er arbeidene med å utvikle et nytt fasadeelement i gang for fullt. De ferdige elementene skal kunne monteres uten bruk av utvendig stillas.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Det nye veggelementet skal lages i tre, og ferdigstilles på fabrikken med vinduer, dører og kledning før de hektes på plass.

– Det finnes mange gode, trebaserte elementer til å henge på fasader. Men det er ofte lav ferdighetsgrad og mye som må gjøres etter montering, samtidig som de gjerne er vanskelige å tilpasse til forskjellige prosjekter. De nye elementene blir nesten bare å hekte på plass når bærekonstruksjonen er klar. Fordelen er at man lukker bygget raskt, og slipper å bruke stillas, sier innovasjonssjef i Skanska og professor II ved NTNU, Kim Robert Lisø.

Byggemetode

Elementet blir konstruert med tanke på tradisjonelle reisverk i stål og betong. Nyheten er ikke selve elementet, men hvordan det monteres.

– Oppbyggingen er klar, men sammenføyingsdetaljene er ikke helt på plass. Vi ser på mer enn selve elementet; det er mer snakk om en byggemetode. Elementer blir laget på hundre forskjellige måter, og man finner opp kruttet hver gang. Vi prøver å finne en standardisert metode som Skanska skal bruke hver gang. Det er det som er det innovative, sier teknisk sjef Kristian Nossum i Skanska Husfabrikken, som tidligere blant annet har levert fasadeelementer til det 21 etasjer høye hotellet Scandic Lerkendal i Trondheim.

Påhengselementene består av treverk, isolasjon samt innvendig og utvendig kledning. De skal produseres i normale vegghøyder, med forskjellige bredder. Selve materialforbruket blir omtrent på nivå med en tradisjonell vegg.

[img id="1"]

– Det er som en vanlig vegg. Det er innfestingsdetaljene med nye beslag som er den nye biten. Vi prøver å unngå å ha utvendig stillas, og det vesentlige er at man klarer å montere elementene uten tilkomst fra utsiden og allikevel få det luft- og regntett, sier Nossum.

De nye fasadeelementene vil være egnet både for næringsbygg, boliger, og større boligblokker.

– I prinsippet kan de brukes på alle bygg, men fortrinnsvis på bygg som er litt høyere, over fire etasjer, der vi bruker bæring i stål og betong. Typiske prosjekter er boligblokker og hoteller, men de vil også være egnet for skoler, barnehager, næringsbygg og andre bygg, sier han.

Lisø mener ikke at løsningen i seg selv er komplisert.

– Men det er komplisert i den forstand at jeg tror vi må være kreative for å sikre et produkt med størst mulig grad av fleksibilitet, som er uavhengig av bæresystemer og attraktivt for markedet.

– Utfordringen er å klare å lage løsninger som er sånn at vi kan jobbe på kanten av betongdekket uten å bruke sikkerhetssæle, men med rekkverk. Det er en ganske stor utfordring. Man skal kun arbeide fra kanten og ned, og ikke stå og jobbe oppunder taket, sier Nossum.

Kortreist tre

Når det gjelder selve produksjonsprosessen på fabrikken blir det ikke den store forskjellen mellom disse og andre elementer.

– Men på byggeplassen er det mye tid å spare, sier han.

I tillegg reduserer man utgiftene til stillas, kraner og lifter.

– Ved å bygge raskere og få ned byggekostnadene, får vi også billigere boliger, påpeker Lisø.
Tidligere i høst fikk prosjektet støtte fra Innovasjon Norge gjennom programmet «Innovativt bruk av tre». Lisø mener støtten er veldig viktig:

– Støtten fra Innovasjon Norge har vært avgjørende for at vi skulle komme i gang med dette prosjektet. Denne typen utvikling er veldig ressurskrevende. Dette er et forprosjekt for å utvikle et innovativt element, og målet er at vi skal få til et hovedprosjekt hvor vi vurderer en industrialisert, ny linje i full skala, sier han.

Han tror prosjektet gikk hjem hos Innovasjon Norge fordi det støtter opp under målet i programmet som er bærekraft og bruk av tre, samtidig som prosessutviklingen skjer lokalt på Steinkjer.

– Vi håper at dette resulterer i en ny produktlinje og et nytt bein å stå på. Det er også noe Innovasjon Norge er opptatt av å få til, påpeker han.

Med store skogsområder i nærheten og et sagbruk som nærmeste nabo, er tilgangen på norsk råmateriale god.

– Vi mener det er viktig å bruke fornybart materiale fra skogen, og på Steinkjer er trevirket veldig kortreist, sier Lisø, som mener at forutsetningene for å produsere innovative treelementer ligger godt til rette på den tradisjonsrike bedriften.

Selv om de ligger godt an med forprosjektet, er det hektisk.

– Vi er godt i gang, og ferdig med å utvikle et element vi tror på. Vi har frist for rapportering til Innovasjon Norge i slutten av februar. Da skal vi ha bygget en pilot på et veggelement i fabrikken. Vi håper å kunne lansere det i et par prosjekter allerede neste år, hvis alt går bra, sier Lisø.

DIGITALISERING/ 9. april 2019

Styrker sin posisjon som digitaliseringspartner til byggebransjen i Norden

Infobric utvider sortimentet av smarte digitale løsninger for å øke sikkerheten og effektiviteten i den nordiske byggebransjen. Gjennom oppkjøpet blir Tempus AS med datterselskapet Templus AB nå en del av Infobric. Les hele saken

Til toppen