Intelligente stikkontakter forenkler våre hjem

Intelligente stikkontakter forenkler våre hjem

Det norske utviklingsselskapet HomeControl har satt seg mål å gjøre våre liv enklere og billigere. Ved hjelp av intelligente stikkontakter og smarttelefoner kan vi både redusere strømregningen og strømlinjeforme våre elektriske husaktiviteter.

  • ENOK
Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

– Det som har blitt til innovasjonsselskapet HomeControl, startet med en intensjon om å lage smartere el-løsninger for folk flest hjemme, som både var billige og enkle å installere. Da det gikk opp for meg at det var lov å bytte deksler i stikkontaktene i veggen, var egentlig ideen født. Etterpå utviklet jeg et avansert deksel til stikkontaktene, som kunne plugges rett inn i de eksisterende. Dermed var vi i gang med å legge til rette for fremtidens smarte boliger, forteller gründer og sivilingeniør Per Hopsø og hovedaksjonær i Home Control AS.

Selskapet har i dag en katalog av ulike produkter som kan benyttes i kombinasjon med bedriftens smarte stikkontakt og egenutviklet programvare, som skal gjøre hverdagen vår enklere og senke strømforbruket. Det norske selskapet har jobbet med utvikling av produkter og løsninger i over ti år. Nå har de kommet skikkelig i gang.

[factbox id="1"]

Produktporteføljen til HomeControl er satt sammen av mange såkalte «gjør-det-selv-produkter”, som er enkle å koble opp og enkle å ta i bruk. Med disse produktene kan hvem som helst, i løpet av få minutter, montere et gjennomtenkt el-system, som gir energigjerrige hjem. I tillegg til styring av ulike elektroniske hjelpemidler, kan man ved hjelp av programvaren koblet til en rekke apparater, enkelt skaffe seg oversikt over og på egen hånd bidra til reduksjon av strømforbruket. Og skal vi tro egenreklamen, vil de som tar i bruk systemet til HomeControl merke kostnadsbesparelser allerede ved første strømregning, samtidig som man opprettholder komforten i huset.

Bruke strøm kun ved behov

Poenget med systemet til HomeControl, er at man skal bruke strøm kun når man har behov for det. Systemet kontrolleres enkelt via smarttelefon, nettbrett eller PC, og kan tilpasses behovet til den enkelte husholdning. Man kan følge med på eget strømforbruk, også for det enkelte rom. Systemet er utviklet funksjonelt, slik at man kan styre lys, oppvarming, TV og musikkanlegg, samt koble til dørlåser og alarmsystemer. Visjonen til selskapet er; et hus – en app. Systemet er skapt slik at man kan integrere produkter fra ulike leverandører og systemer inn i en og samme løsning. Selskapet legger vekt på at all installasjon skal være svært brukervennlig, og kunne monteres lovlig uten hjelp fra elektriker.

Gründer Hopsø har brukt tiden godt. Siden han fikk ideen i 1999 har han utviklet den smarte stikkontakten – HomeControl Outlet (HCO) – som har en innebygd sensor som kommuniserer med tilhørende programvare, det han kaller ”gateway” som er selve hjernen i systemet. Med HOC-kontakten leverer selskapet den eneste smarte stikkontakten i markedet, som blir en fast del av eksisterende el-installasjonen i huset.

– Med denne ”smart-kontakten” kan man styre hver utgang separat og for eksempel benytte den ene utgangen til varmeovn og den andre til en lampe. Den har en innebygd temperaturføler som kan kontrollere panelovn eller vifteovn, og gir systemet mulighet til å styre ovnen slik at du får ønsket romtemperatur, forteller daglig leder Yngvar Pettersen i HomeControll. Petterson er tilsatt som leder på grunn av sin erfaring med å lede gründerbedrifter.

Petterson forteller at den smarte varmestyringsfunksjonen de har utviklet også registrerer utetemperaturen. Den vet når panel- eller vifteovner må starte oppvarming slik at man får bestemte komforttemperaturer til gitte tider. Funksjonene vil snart være tilgjengelig for varmepumpe og vannbåren varme.

[img id="1"]

Elsikkerhet

Hopsø forteller at ikke bare har systemet temperaturføler som kan måle romtemperatur, men passer også på at systemet ikke blir overbelastet med fare for brann.

– Smart-kontaktene har temperaturfølere som sørger for å slå seg av dersom de blir overbelastet, enten over tid ved opplading av elbiler og varmtvannsbereder eller laster over 16 A uten at sikringen går. Systemet fungerer også som brannvarsler dersom dårlige koblinger i den eksisterende stikkontakten skaper varmgang, forteller han.

Hopsø forteller også at det er mulig å tidsinnstille USB-laderne slik at en kan være sikker på at laderne ikke står på om natta.

Verdens første stikkontakt for svaksynte

HomeControl har akkurat lansert prototypen til det som vil være den eneste stikkontakt i verden som er universelt utformet, og som har egne USB-utganger for opplading av mobiltelefoner og nettbrett, samt tilgang til internett. Kontakten skal gjøre det enklere å få inn støpslet, og er tilpasset svaksynte og er funksjonelle på plasser som er vanskelig tilgjengelige, eksempelvis under et bord. Designeren bak flow-kontakten er Nima Shainain som utviklet dette som student. Han har sikret seg royalty på produktet. HomeControl har kjøpt patentet av han.

Nå er selskapet på investorjakt og mer kapital til utviklingen av flow-kontakten og for å dekke kostnadene til selskapets vei inn i det internasjonale markedet.

– Vår ambisjon er å hente omlag 50 millioner kroner i en ny emisjon, slik at vi får realisert våre mål. Selskapet har allerede sikret seg salgsavtaler i Spania, Nederland, Belgia og Tyskland. Og så trenger vi penger til å ansette flere folk, forteller Pettersen.

GJENVINNING/22. mars 2019

Fortsatt mange barrierer i veien for en sirkulær byggsektor

Byggebransjen står for betydelige utslipp og gjenbruksgraden i næringen er lav. Men hvorfor er det slik, og hvilke barrierer er de største? Norsk senter for sirkulær økonomi (NSSØ) og COWI tok debatten da de inviterte til sirkeltreff om materialgjenvinning i et sirkulært perspektiv. Les hele saken

Til toppen