Irland nekter passivhusstandard

Irland nekter passivhusstandard

Lokale myndigheters forslag om å innføre passivhusstandard i boliger som et krav for nybygg i Dublin har fått den irske regjeringen til å se rødt.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Staten motarbeider lokale myndigheter

Regjeringen i Irland kjemper i mot planer av lokale myndigheter i Dublin om å gjøre passivhusstandard til en obligatorisk standard for nye bygg.

I et innlegg til Dún Laoghair-Rathdown fylkesting sier miljødepartementet at passivhusstandarden vil føre til forsinkelser i byggingen av nye boliger.

Den irske byggindustrien er for tiden på vei opp igjen for første gang siden landets boligmarked kollapset i 2007. Regjeringen er derfor svært opptatt av å akselerere boligbyggingen i hovedstaden for å møte behovet.

Vil gå til sak

I miljødepartementets innlegg sier de at den nye standarden vil øke kostandene for boligbygging, og truer med at miljøminister Alan Kelly vil vurdere å ta i bruk en sjelden juridisk klausul som vil tillate han å gripe inn i lokale plansaker om nødvendig.

Kelly og boligminister Paudie Coffey advarte også direkte Dublins fire kommuner mot å introdusere "urimelig" og "overdrevne" boligforskrifter.

Dublins bystyre er den andre kommunen til å forslå passivhusstandard.

Passivhusstandarden misforstått

Talspersoner for energieffektive hus har kritisert innblandingen fra staten og sier det risikerer å ta landet tilbake til kvantitet-over-kvalitet-tilnærmingen som lenge har definert Irlands byggeaktivitet.

- Mange snakker om kostnader [for passivhus] uten å kunne legge frem noe som helst som kan støtte opp om bekymringene deres, forteller Tomás O´Leary fra Passive House Academy til The Guardian.

- Det er ikke energieffektivitet som gjør et bygg dyrt. Selvsagt kan du bygge svært kostbare passivhus, men du kan også bygge passivhus som er billigere enn vanlig, sier O´Leary til the Guardian.

Han sier det er utrolig at regjeringen som er ansvarlig for byggkvalitet setter seg på bakbena for høyere standarder.

- De taler for at vi bør gå videre og slenge opp bygninger så fort vi kan, noe som er veldig nærsynt og bekymringsfullt. Passivhusstandarden vil ikke forsinke byggingen," forteller han til the Guardian.

O´Leary forteller til The Guardian at passivhuskonstruksjoner ofte er raskere å bygge på grunn av den grundige planleggingsprosessen og fordi disse byggene ofte er prefabrikkert.

Norge i front

I artikkelen i The Guardian skrives det at Europa lenge har vært i forkant med arbeidet om å kutte karbonutslipp fra bygninger.

Tidligere i år ble passivhusstandarden obligatorisk for alle nye bygg i Brussel, mens i andre byer, som Frankfurt og Oslo, har standarden blitt gjort obligatorisk for offentlige bygninger.

Under EU-regler, må alle nye bygninger i Europa være "nesten nullenergi" fra 2021.

TRE/17. juli 2018

Et utstillingsvindu for konstruksjonsprodukter i tre

Metsä-gruppens nye besøkssenter i Äänekoski i sentrale Finland, er et godt eksempel på rask konstruksjon ved bruk av tre. Bygningen på 1000 m2 viser hvordan Metsä Woods Kerto LVL-produkter muliggjør rask, lett og grønn konstruksjon. Bygningen kombinerer industrielt produserte treelementer og unike arkitektoniske løsninger med detaljert tømrerarbeid. Les hele saken

Til toppen