Jordal Amfi - passivhus for aktiv hockey

Jordal Amfi - passivhus for aktiv hockey

Med gress og solcellepanel på taket og et banebrytende prosessanlegg, blir nye Jordal Amfi et miljøvennlig bygg med effektiv drift. – Det nye prosessanlegget reduserer energiforbruket med to tredeler sammenlignet med dagens hall, forteller prosjekteringsleder Magnus Haugland i Rambøll.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

[factbox id="1"]

Høsten 2018 kan Vålerenga og landslaget ta sine første skøyteskjær på ny is. Hele Jordal idrettspark skal bygges om, og Rambølls planavdeling har bistått Oslo kommune – Kultur- og idrettsbygg – med reguleringsplanen. Første prosjekt i planen er å bygge ny Jordal Amfi.

– Vi er i gang med forprosjektet, sier Magnus, og forteller at Rambøll leverer rådgivning på alle tekniske fag, i tillegg til prosjekteringsledelse. Arkitekttjenestene står Hille Melbye arkitekter for, mens Bjørbekk & Lindheim er engasjert som landskapsarkitekter.

Sparer miljøet

[img id="1"]

– Vi har fått prosjektet via en rammeavtale med Oslo kommune, og da er arkitektene og landskapsarkitektene en del av «pakken», smiler Magnus, men understreker at de har et meget godt samarbeid. Videre har Rambøll-ingeniørene samarbeidet med Thermoconsult og NTNUs senter for idrettsanlegg og teknologi (SIAT) om det tekniske prosessanlegget for kjøling, varme, ventilasjon og avfukting, sier Haugland. – Det tekniske anlegget vil bli verdensledende med hensyn til lavt energiforbruk.

Jordal Amfi er Oslos hovedarena for ishockey, og har tidligere vært landslags- og VM-arena. Og OL-arena. Den ble nemlig bygd som hockeybane i 1951 til OL i Oslo i 1952. På 70-tallet fikk banen tak og ble en hall. Siden har lite skjedd med hallen.

[factbox id="2"]

Sosial arena

– Den gamle hallen har store mangler både med hensyn til inneklima, universell utforming og publikumssikkerhet, og er moden for riving. Den tas ned i januar 2017. Nybygget skal stå klart halvannet år senere.

Magnus forteller at den nye hallen får gode publikumsfasiliteter, med sportsbarer, vip-losjer og en kafé i forbindelse med parken som skal opparbeides utenfor. En bekk, som nå ligger i rør, skal opp i dagen og bidra til å ta unna regnvannet. Overskuddsvannet fra det grønne taket vil sildre ned i bekken.

TRE/17. juli 2018

Et utstillingsvindu for konstruksjonsprodukter i tre

Metsä-gruppens nye besøkssenter i Äänekoski i sentrale Finland, er et godt eksempel på rask konstruksjon ved bruk av tre. Bygningen på 1000 m2 viser hvordan Metsä Woods Kerto LVL-produkter muliggjør rask, lett og grønn konstruksjon. Bygningen kombinerer industrielt produserte treelementer og unike arkitektoniske løsninger med detaljert tømrerarbeid. Les hele saken

Til toppen