Knut på Hvaler lar solen varme opp boligen

Knut på Hvaler lar solen varme opp boligen

Da Knut og Gunn ble pensjonister flyttet de ut til sauehold og skogdrift på Hvaler. I samme slengen gjorde de om det gamle småbruket til et prisvinnende kraftsenter. Se filmsnutten om ekteparets energiløsninger.

  • ENOK
Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Helt ytterst i Oslofjorden ligger Hvaler – et øysamfunn ikke helt som andre steder. På sommeren vokser beboertallet fra 4 000 til oppimot 40 000. I tillegg har Hvaler Norges høyeste tetthet av solcellepaneler.

Knut Westgaard er en av de ferske solcelle-eierne på Hvaler. Sammen med kona Gunn flyttet han ut til barndomshjemmet da de ble pensjonister. På småbruket har de skogdrift, seks pelssauer og saubukken Obama. Men pensjonisttilværelsen stoppet ikke der. Knut gjorde det 106 år gamle huset om til et lite kraftsenter, og solceller og solfangere er bare noen av løsningene.

[youtube id="osBQvWlNn8Q"]

- På sommertid har vi nok varme fra solkollektorene til varmtvann og gulvvarme. På vintertid bruker vi en moderne vedovn i stua til det samme, sier Knut Westgaard.

Westgaard har fått støtte fra Enova til deler av investeringene. Han følger engasjert med på egen energiproduksjon. Det kan kona Gunn bekrefte.

- Han sier «Har vi noe som skal vaskes, så vask nå, vi tar inn masse strøm», ler Gunn mens hun imiterer Knut.

Hun synes også huset er blitt mye mer komfortabelt å bo i etter energioppgraderingen.

Ekteparets energiløsninger har blitt lagt merke til av flere. Når Enova i en konkurranse, etterlyste hus som produser strøm og i tillegg har andre smarte energiløsninger ble Westgaards bolig utpekt som vinner. Belønningen var at ekteparet fikk delta på Enovakonferansen, hvor huset også ble presentert fra scenen.

Vel fortjent, mener Terese Troy Prebensen i Fredrikstad Energi.

- De fleste hus i Norge er av eldre dato, så det er viktig å finne løsninger som gir bedre komfort, samtidig som det sørger for energireduksjon og bedre miljø.

EIENDOM/23. mars 2018

Blir taket det nye gulvet?

– Det ligger an til at takene i byene i fremtiden blir tatt i bruk i mye større omfang enn de gjør i dag. I alle fall om Knut Schreiner, sosiolog i arkitektfirmaet Rodeo får rett i sine antagelser. Han mener nemlig at taket kan bli det nye møtepunktet i mange bygårder. Les hele saken

SYKEHUS/23. mars 2018

Blir langsiktig eier av LHL sykehuset og helsehuset på Gardermoen

Hemfosa gjennomfører kjøpet av Aspelin Ramm sin eierandel på 35% i selskapet som eier LHL sykehuset og helsehuset på Gardermoen. Videreutviklingen av området kommer fortsatt til å skje gjennom den etablerte JV modellen med Aspelin Ramm. Hemfosa har i samband med transaksjonen sikret langsiktig finansieringen av sykehuset og helsehuset gjennom et grønt lån på 1,5 mrd kr fra Swedbank. Les hele saken

TREARKITEKTUR/22. mars 2018

Arven etter Norwegian Wood

I 2008 ble Stavanger-regionen europeisk kulturhovedstad. Et av de største prosjektene under arrangementet ble satt i gang i 2005, og ble til Norwegian Wood. Målet var, gjennom innovative forbildeprosjekter, å skape et utstillingsvindu for nyskapende miljøvennlig trearkitektur og videreutvikle den rike trearkitekturen i Norge og Stavanger. Les hele saken

Til toppen