Med Optimera, Jackon og Lean Communications arrangerte Norgeshus Norges største Lean-spill.
Med Optimera, Jackon og Lean Communications arrangerte Norgeshus Norges største Lean-spill. (Foto: Norgeshus)

Konkurrerte i Lean og kåret Årets lærling

På Norgeshuskonferansen 2018 fikk alle 600 deltagere prøve seg på Lean i praksis. Boligkjedens første vinner av kåringen "Årets Lærling" ble Martin Stormoen fra Norgeshus Berntsen Byggeservice.

  • lean
Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Over 600 ansatte og leverandører var i helga samlet på Gardermoen til Norgeshuskonferansen 2018.

– En opplevelse jeg sent vil glemme

Med mottoet «best på folk», og med fokus på rekrutering til byggenæringen, ble prisen «Årets lærling i Norgeshus» delt ut for første gang. Alle forhandlere med lærlinger kunne melde inn sine lærlinger, som i neste runde ble vurdert etter et sett av kriterier utarbeidet av kjederådet hos Norgeshus.

Det sto til slutt mellom tre sterke finalister: Kristin Haus fra Norgeshus Byggelaget, Ola Devik fra Midt-Norge Eiendom og Ola Stormo fra Norgeshus Berntsen Byggeservice AS.

Juryen hadde en tøff jobb med å skille de tre, men valget falt på Martin Stormo, som meget fortjent kunne heve trofeet og motta hyllesten fra en fullsatt sal.

– Martin har vist et sjeldent høyt faglig nivå. Han er flink med folk og han representerer Norgeshus på en særdeles god måte, uttalte juryen.

Norges største Lean-spill

I samarbeid med Optimera, Jackon og Lean Communications arrangerte Norgeshus Norges største Lean-spill. Deltakerne ble fordelt på 24 byggeplasser, der hver deltaker fikk tildelt en rolle:

– Det å gå opp på scenen og få stående applaus fra over 600 ansatte og samarbeidspartnere til Norgeshus, er en opplevelse jeg sent vil glemme, sier Stormo. Foto: Norgeshus

På hver byggeplass skulle det bygges ringmur og grunnmur hurtigst mulig, med null feil. Produksjonsflyt, HMS og produktopplæring sto sentralt for å lykkes. Spillet gikk over to omganger, der det i pausen ble gitt en forelesning om Lean og Norgeshusmetoden.
Etter den første omgangen ble bare 10% av lagene ferdige i løpet av den tildelte tiden på 30 minutt.

Det ble registrert hele 73 HMS-feil og 22 byggefeil.

Etter runde to, og en gjennomgang av Lean og Norgeshusmetoden, halverte de fleste byggetiden og de raskeste reduserte tiden med hele 70%.

Vinnerlaget bestående av ansatte fra Norgeshus Ringstad Bygg og Norgeshus Ø-Bygg brukte litt over 10 minutt.

Det ble i denne runden bare registrert 3 HMS-feil mens byggefeilene uteble helt, et tydelig tegn på at Lean og Norgeshusmetoden fungerer.

– Øvelsen gikk helt som planlagt og vi er veldig fornøyd med gjennomføringen og samarbeidet i et omfattende prosjekt, sier LEAN-general Harald Hårvik.

JURIDISK/25. april 2019

Kjøper har fortsatt risikoen for om tomten kan utnyttes

Høsten 2018 avsa Høyesterett dom hvor kjøpet av en boligtomt ble hevet, da det viste seg at tomten var ubebyggelig som følge av et offentligrettslig byggeforbud. Enkelte har oppfattet at dette kunne være en oppmyking av kjøpers risiko og at det nå er mindre behov for å sjekke tomten grundig før kjøp. Les hele saken

Til toppen