Ove Guttormsen i NELFO er klar på at utviklingen som vi er midt inne i, både er gode nyheter og kommer til å by på utfordringer. Energiproduksjon
Ove Guttormsen i NELFO er klar på at utviklingen som vi er midt inne i, både er gode nyheter og kommer til å by på utfordringer. Energiproduksjon (Foto: John Petter Reinertsen)

Kraftig fokus på digitalisering og elektro

– Den utviklingen vi ser nå, med et kraftig fokus på digitalisering og elektrifisering, kommer til å endre hele byggeprosessen.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Ove Guttormsen i Nelfo er klar på at utviklingen som vi er midt inne i, både er gode nyheter og kommer til å by på utfordringer. Energiproduksjon og -lagring blir stadig viktigere, og det samme gjør solceller både til privat og næringsmessig bruk. 

Lagring

– Når det gjelder lagring av energi, får vi se en langt større opptatthet av mulighetene for å lagre energien lokalt. Dette er selve nøkkelen til utnyttelsen av lokalt produsert energi, slik som solenergi, slår han fast. Han viser til Tyskland, der man nylig har flyttet subsidiene fra solceller til batterier. Det har ført til en sterk satsing på nettopp lagring av energi, noe som er ganske så smart. Når vi nå har fått rullet ut smartmålere i alle hjem i Norge, gir det husholdningene en unik sjanse: Man kan bruke strøm når den er billigst, og spare når den er dyr. Slik sett vil man kunne påvirke hele prisbildet, siden prisen jo i alle fall delvis er styrt av etterspørselen, minner han om.

Den utviklingen vi ser nå, med et kraftig fokus på digitalisering og elektrifisering, kommer til å endre hele byggeprosessen.

- Ove Guttormsen

– Hvordan vil dette fungere i praksis?

– Det er jo ikke slik skeptikerne tror, at man må vaske klær eller lage seg middag på nattestid, ler han. Tvert om kommer dette til å bli et el-marked der man som abonnent dels er produsent, dels forbruker og dels kanskje til og med selger av energi, alt etter sitt eget forbruk, og hvor mye man greier å produsere lokalt, sier Guttormsen videre.

– Mens man tidligere har hatt fokus på taket, der solcellene naturlig nok befinner seg, vil dette flyttes til kjelleren, spår han. Batteriene kommer til å bli en like selvfølgelig del av hjemmet som mange andre tekniske innretninger vi omgir oss med daglig. 

Transport

– En annen sektor vi kommer til å se store endringer på i tiden som kommer, er transport på vei og vann. Innenfor lading av elbilene har det virkelig begynt å ta av nå, og det skjer mye- i rask rekkefølge. Det vil ikke gå lang tid før den normale ladetiden endrer seg på elbil fra dagens rundt 30 minutter til langt mer behagelige 10-12 minutter.

– Dette betyr i sum at elektromarkedet kommer til å vokse?

– Det gjør det allerede. Per i dag er elektromarkedet samlet på om lag 60 milliarder kroner, og vokser med rundt 4-5% i året. Slik det ser ut nå, kommer det til å vokse minst like mye i tiden som kommer.

Det kommer neppe til å bli særlig vanskeligere enn å operere en vaskemaskin, og det fikser jo de fleste.

- Ove Guttormsen

– Så det er all grunn til å være optimist om man har sin virksomhet knyttet til elektro?

– Ja, slik kan det se ut. Men det betyr overhode ikke at vi er helt uten utfordringer. Det forholder seg nemlig slik at det allerede nå kan reises spørsmål om vi kommer til å ha nok faglært arbeidskraft når vi trenger det i tiden som kommer. Lærlinger og fagarbeidere kommer til å bli veldig etterspurt, og er en ressurs som vi ikke uten videre kan være sikre på at vi kan disponere. 

Kurs og opplæring

– En annen sak er at vi må passe på å holde kompetansenivået oppe, og videreutvikle oss hele tiden. Det er ikke uten videre sikkert at man ser seg i stand til å gjøre det i tider med massevis av oppdrag, men det er viktigere enn noen sinne. Det er derfor vi har dratt i gang Nelfo sitt kunnskapsløft: Vi har til og med valgt å tråkke til med en del gratis kurs, slik at vi var sikre på at enda fler ville benytte den gode muligheten det er for å forberede seg på fremtiden. Altså at man allerede i dag forbereder seg på de utfordringene som kommer innen faget sitt. Heldigvis har vi fått en meget god respons på både disse og andre kurs, og det tyder bra for bransjen også i årene som kommer, slår han fast.

Endringer

– Hvem tror du så kommer til å bli mest preget av de endringene som er i ferd med å skje?

Det er vanskelig å tenke ut noe spesielt, men systemtenkingen kanskje? Dette at man nå blir en integrert del av energiforsyningen på en helt annen måte enn tidligere. Som jeg sa, dels forbruker, dels produsent og dels selger. Mesteparten av dette kommer til å skje helt automatisk, uten at vi trenger å bry oss om det i det hele tatt.

– Blir ikke dette ganske så vanskelig for folk å administrere?

– Nei, det er jo nettopp det som er så fint: Det kommer neppe til å bli særlig vanskeligere enn å operere en vaskemaskin, og det fikser jo de fleste, sier Guttormsen.

VEDLIKEHOLD/19. februar 2019

Flere offentlige bygg uten overflatebehandling

– Det finnes jo en del forskjellige definisjoner av hva som er en vedlikeholdsfri fasade. Hva er i grunnen vedlikeholdsfritt? Men om vi definerer dette som «ikke-overflatebehandlet trevirke» tror jeg neppe dette vil bli den helt store trenden i tiden fremover. Les hele saken

BIM/19. februar 2019

Bedre byggeprosesser med nye internasjonale standarder for BIM

Internasjonalt er bygge- og anleggsnæringen i sterk vekst, og med det følger behovet for effektive, globale verktøy som bygningsinformasjonsmodellering (BIM). De nye internasjonale standardene gir mer effektivt samarbeid, mener den norske lederen for arbeidsgruppen som har utviklet de nye standardene, Jøns Sjøgren fra Boligprodusentene. Les hele saken

Til toppen