Kube-bolig i Köln

Kube-bolig i Köln

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Schücos systemteknikk ble her integrert i et designkonsept, som lar enkelte funksjonselementer selvbevisst tre ut av kuben både i rom og farge.

Ved første øyekast ser den skulpturelle boligen i utkanten av Köln ut som om enkelte kubistiske elementer har blitt trukket ut av en tredimensjonal puslespill-kube.

Fargene på de enkelte elementene i kontrastfargene svart og hvit understreker denne virkningen tydelig.

Arkitektene Hans-Peter Höhn og Carolin Riedel forklarer sin designmetodikk med prinsippet " addisjon og subtraksjon, tolkningen av masse, rom og mellomrom".

Noe plastisk, skulpturelt ...

Eierne, en ung familie med to barn, kom til arkitektene med et i utgangspunktet abstrakt ønske, de ville ha et hus som snakket et moderne, plastisk-skulpturelt arkitekturspråk.

Den uvanlige ideen, om å dra enkelte delområder ut av en basiskube på 12,5 x 13,5 x 6,5 m og å betone deres plastisitet med kontrastfarger, var det arkitektene som kom på.

Hvilke deler av huset som er dratt ut er på ingen måte gjort vilkårlig - hvert element definerer samtidig et separat funksjonsområde i huset, som har til sammen tre etasjer.

Inne gir to etasjeåpninger - en i stua og en over inngangen - en vertikal forbindelse og tillater ulike innsyn og gjennomsyn.

I første etasje ved siden av gangen, finnes det en garderobe, et gjestetoalett og et arbeidsrom.

Det åpne kjøkkenet med direkte adkomst fra gangen ligger rett ved spiseplassen.

Denne går over i stua som ligger to trappetrinn ned.

Gjennom en sjenerøs glassvegg ut mot terrassen oppnås en visuell flytende overgang mellom interiør og hage.

Overetasjen angir et klart skille mellom foreldrenes og barnas områder og inneholder et romslig bad og badstue samt separate sove- og sanitærrom for barna.

Et studio på øverste penthousenivå byr på ytterligere muligheter for å trekke seg tilbake – med en omsluttende takterrasse kan solen og utsikten nytes til enhver tid på dagen.

Teknisk rom og vaskerom er plassert i kjelleren, som også inneholder et stort lekerom og et gjesterom med eget bad.

[slider]

Gjennomsiktighet gjennomborer massen

Selv om bygningsskallet virker kompakt i massiv konstruksjon og med de matt svarte og hvite kubistiske elementene, lettes inntrykket tydelig gjennom horisontale snitt i form av vindusbånd.

Enda mer, fordi vinduene har svært forskjellige format, avgjort av den enkelte innbyggingssituasjonen, fasaderetningen og behovet for diskresjon i private bruksområder.

Det samlende elementet i alt glasset er de slanke horisontale linjene aluminium-systemprofilene skaper og fargen i gråtonen RAL 7016.

De høye målene for energieffektivisering på dette bygget og den moderne stilen løser arkitektene med høyisolerte systemelementer i aluminium med trelags glass.

Etter en omfattende teknisk rådgivning fra Schüco beslutter arkitektene og eierne i fellesskap å gå for Schücos systemfamilie AWS 70.HI.

Dette systemet med en gjennomgående byggedybde på bare 70 mm gjør det mulig å få alle planlagte konstruksjonsløsninger i høyisolerende utførelse.

De høye kravene til varmeisolering og slagregntetthet var spesielt viktig på de store heve-skyvedørene mellom stua og terrassen i første etasje.

Her kunne systemet Schüco ASS 70.HI, med store elementflater opp til 2,65 x 2,65 mog krav om en barrierefri overgang, bevise sine estetiske og tekniske fordeler i fullt omfang.

Eierne foretrakk konvensjonell mekanisk beslagsteknikk i hele huset, lot allikevel inngangsdøren fra systemet Schüco ADS 70.HI få en biometrisk adgangskontroll av typen Schüco Fingerprint.

 

ARKITEKTUR/21. juni 2018

Arealeffektive boliger med god standard

– Som arkitekter med stor andel boligprosjektering opplever vi i økende grad at byggherre ønsker å tilrettelegge for små boliger, og at vi må tegne svært arealeffektive planløsninger. Boligprisen i Oslo og andre store byer øker dramatisk og det er stor etterspørsel etter å bo sentralt. Samtidig er det en økende andel enslige husholdninger/endrede preferanser etc., som etterspør mindre arealer. Derfor har Hille Melbye Arkitekter utarbeidet en forskningsrapport som tar for seg disse temaene. Les hele saken

Til toppen