Fra venstre: Erik A. Oma, Espen Vik, Kirsten Welschemeyer og daglig leder Per Fretheim.
Fra venstre: Erik A. Oma, Espen Vik, Kirsten Welschemeyer og daglig leder Per Fretheim. (Foto: Mad Arkitekter)

Kursen rett frem i vest

Mad Stavanger feirer ett år i januar, 2018. Kontoret var forberedt på mye gratisarbeid for å vinne arkitektkonkurranser, men har siden oppstart hanket inn både private og offentlige oppdrag for spennende og viktige prosjekter i regionen.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

– Vi har virkelig mye å gjøre. I 2017 har vi påbegynt 18 prosjekter, sier arkitekt, partner og daglig leder i Mad Stavanger, Per Fretheim.

– Vi er både heldige og privilegerte som har fått jobbe med så mange spennende og viktige områder og prosjekter, både i Stavanger og Sandnes. Mye skyldes nok god timing og at vi har satset på høy kompetanse, samtidig som vi har vært proaktive, sier Fretheim.

– Vi har høy kompetanse innenfor urbanisme og arkitektur, som speiler seg i våre oppdrag. Vi har fått mange komplekse byutviklingsoppgaver med fortetting i sentrumsområder og byutviklingsakser i hele Rogaland, sier Kirsten Welschemeyer. Hun er arkitekt og partner i Mad Stavanger, og underviser i byplanlegging på Universitetet i Stavanger.

For øyeblikket jobber kontoret med fire offentlige prosjekter, henholdsvis for Hå, Sandnes og Hjelmeland kommune.

Fra en til fem ansatte

Fretheim startet planleggingen av Mad Stavanger høsten 2016.

– Jeg tok kontakt med Lars Pedersen fra Mad Bergen. Han syns umiddelbart det var en god idé å starte et nytt kontor. Han satt meg i kontakt med konsernleder Nicolai Riise, og vi ble enige om å starte Mad Stavanger. Julen 2016 fikk kontoret sitt første oppdrag, og i 2017 var Mad Stavanger i gang, da med to ansatte.

Med seg på laget hadde Fretheim huket inn arkitekt Erik Aasberg Oma. De to satt umiddelbart i gang med å utforme et ti-etasjers boligbygg oppå Nordea-bygget i Stavanger sentrum, som i disse dager blir levert inn til førstegangsbehandling.

– Det skal bli det råeste bygget i byen, sier Fretheim om prosjektet.

– Vi benytter oss av eksisterende tak på lavblokken for å lage nye grøntarealer, og kommer til å utvide dette over eksisterende parkering mot St. Olavs gate. Vi tror at dette kan gi mye tilbake til området.

I april ble både Kirsten Welschemeyer og Espen Vik en del av teamet, og satset på nye muligheter for å bygge opp MAD Stavanger som partnere. Kontoret teller i dag 5 ansatte, og vekstpotensialet er fortsatt til stede.

– Selv om vi har truffet hverandre litt tilfeldig, har det vist seg at vårt team er en utrolig bra match, sier Fretheim.

– Og vi er alltid på jakt etter flere flinke folk som brenner for faget.

Mad Stavanger flytter til nye lokaler 1. februar. Kontoret vil fortsatt være lokalisert i østre bydel, men nå hos Innovation Dock i Kvitsøygata 30.

Til toppen