Fra venstre: Erik A. Oma, Espen Vik, Kirsten Welschemeyer og daglig leder Per Fretheim.
Fra venstre: Erik A. Oma, Espen Vik, Kirsten Welschemeyer og daglig leder Per Fretheim. (Foto: Mad Arkitekter)

Kursen rett frem i vest

Mad Stavanger feirer ett år i januar, 2018. Kontoret var forberedt på mye gratisarbeid for å vinne arkitektkonkurranser, men har siden oppstart hanket inn både private og offentlige oppdrag for spennende og viktige prosjekter i regionen.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

– Vi har virkelig mye å gjøre. I 2017 har vi påbegynt 18 prosjekter, sier arkitekt, partner og daglig leder i Mad Stavanger, Per Fretheim.

– Vi er både heldige og privilegerte som har fått jobbe med så mange spennende og viktige områder og prosjekter, både i Stavanger og Sandnes. Mye skyldes nok god timing og at vi har satset på høy kompetanse, samtidig som vi har vært proaktive, sier Fretheim.

– Vi har høy kompetanse innenfor urbanisme og arkitektur, som speiler seg i våre oppdrag. Vi har fått mange komplekse byutviklingsoppgaver med fortetting i sentrumsområder og byutviklingsakser i hele Rogaland, sier Kirsten Welschemeyer. Hun er arkitekt og partner i Mad Stavanger, og underviser i byplanlegging på Universitetet i Stavanger.

For øyeblikket jobber kontoret med fire offentlige prosjekter, henholdsvis for Hå, Sandnes og Hjelmeland kommune.

Fra en til fem ansatte

Fretheim startet planleggingen av Mad Stavanger høsten 2016.

– Jeg tok kontakt med Lars Pedersen fra Mad Bergen. Han syns umiddelbart det var en god idé å starte et nytt kontor. Han satt meg i kontakt med konsernleder Nicolai Riise, og vi ble enige om å starte Mad Stavanger. Julen 2016 fikk kontoret sitt første oppdrag, og i 2017 var Mad Stavanger i gang, da med to ansatte.

Med seg på laget hadde Fretheim huket inn arkitekt Erik Aasberg Oma. De to satt umiddelbart i gang med å utforme et ti-etasjers boligbygg oppå Nordea-bygget i Stavanger sentrum, som i disse dager blir levert inn til førstegangsbehandling.

– Det skal bli det råeste bygget i byen, sier Fretheim om prosjektet.

– Vi benytter oss av eksisterende tak på lavblokken for å lage nye grøntarealer, og kommer til å utvide dette over eksisterende parkering mot St. Olavs gate. Vi tror at dette kan gi mye tilbake til området.

I april ble både Kirsten Welschemeyer og Espen Vik en del av teamet, og satset på nye muligheter for å bygge opp MAD Stavanger som partnere. Kontoret teller i dag 5 ansatte, og vekstpotensialet er fortsatt til stede.

– Selv om vi har truffet hverandre litt tilfeldig, har det vist seg at vårt team er en utrolig bra match, sier Fretheim.

– Og vi er alltid på jakt etter flere flinke folk som brenner for faget.

Mad Stavanger flytter til nye lokaler 1. februar. Kontoret vil fortsatt være lokalisert i østre bydel, men nå hos Innovation Dock i Kvitsøygata 30.

KLIMA/19. januar 2018

Svalbard blir varmere og våtere

Klimaet er i endring, og på Svalbard endrer det seg kanskje raskere enn noe annet sted på kloden. Et varmere og våtere klima vil få konsekvenser for eksisterende bygninger og konstruksjoner, og for hvordan nybygg bør fundamenteres i framtiden. Les hele saken

BIM/18. januar 2018

BIM på byggeplassen: – Det fløt som en stille elv

1. mai sto den nye Kunst- og designhøgskolen ferdig i Bergen, ni måneder før formell overtagelse. Statsbygg bygget på BIM og Lean-metodikk. – Det må vi gjøre mer av, konkluderer prosjektsjef Hans Thomas Holm. Les hele saken

Til toppen