Lærlingfokus i Norges største avis

Lærlingfokus i Norges største avis

1. februar signerte Oslo kommune og EBA Oslo, Akershus og Østfold (EBAO) en avtale med mål om å gi søkningen til byggfagene et kraftig løft i hovedstaden. Like etter gjorde Østfold og Akershus det samme. Noen dager etter startet en kampanje i riksavisen VG og på VG Nett. Alt for å øke søkertallene til byggfag.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Søkningen til bygg- og anleggsteknikk i den videregående skolen i Oslo har falt dramatisk de siste årene, og i 2016 var det kun 106 primærsøkere til disse fagene. Dette skjer samtidig som oppdragene står i kø for bygg- og anleggsnæringen i hovedstaden. 1. mars er søknadsfristen for opptak til byggfag. EBA, kommunene og medlemsbedriftene håper en læreplassgaranti vil øke søkertallene.

Annonsekampanje i VG

- Læreplassgarantien gis for tre år om gangen, med årlig fornyelse så lenge partene ønsker det. De som søker seg til videregående nå i vår, omfattes av denne garantien. Vi vet at mange er i tvil om hva de skal velge, og vi vet også at mulighetene rundt yrkesfag ikke er godt nok kjent. Vi ønsker derfor å gjøre en innsats for å vippe flest mulig i retning yrkesfag nå som søknadsfristen nærmer seg. Derfor har EBA og medlemsbedriftene nå satt i gang en synlighetskampanje i VG, sier John Ivar Mejlænder-Larsen, som er administrerende direktør i PEAB AS og streleder i EBAO.

Hensikten med garantien er å gi trygghet til de som vurderer bygg- og anleggsnæringen som fremtidig arbeidsplass. Og at foreldrene deres skal forstå at deres barn har gode karrieremuligheter i næringen, både som håndverkere og dersom de senere velger å utdanne seg videre, for eksempel gjennom fagskolen eller tekniske høyskoler og universitet. Hensikten med annonsene er å øke synligheten rundt garantien og mulighetene som ligger i byggfagene.

Løfter frem lærlingene

- I annonsene har vi i samarbeid med bedriftene som er med valgt å kjøre frem en lærling hos den aktuelle bedriften. Vi har intervjuet både lærling og leder i et forsøk på å få frem det som er viktig for begge, både i forhold til lærlingens valg og hva som er bedriftens motivasjon for å satse på lærlinger, sier Ole Henrik Ystehede, som er direktør i EBAO.

Nesten 3 000 sidevisninger og 2 000 besøkende

I løpet av cirka to uker har fem bedrifter figurert i annonsene, samtidig har det vært en annonse på VG Nett.

- Det har vært god respons så langt. Vi har etablert en egen side hos Opplæringskontoret i Oslo, Akershus og Østfold (ost.byggopp.no), en såkalt landingsside for annonsene. Med circa en uke igjen av kampanjen har vi hatt nesten 3 000 visninger på siden - og vi vet at dette er på grunn av kampanjen, sier Ystehede.

Han legger til at han nå er spent på å se søkertallene til yrkesfag i Oslo, Akershus og Østfold.

VEDLIKEHOLD/19. februar 2019

Flere offentlige bygg uten overflatebehandling

– Det finnes jo en del forskjellige definisjoner av hva som er en vedlikeholdsfri fasade. Hva er i grunnen vedlikeholdsfritt? Men om vi definerer dette som «ikke-overflatebehandlet trevirke» tror jeg neppe dette vil bli den helt store trenden i tiden fremover. Les hele saken

BIM/19. februar 2019

Bedre byggeprosesser med nye internasjonale standarder for BIM

Internasjonalt er bygge- og anleggsnæringen i sterk vekst, og med det følger behovet for effektive, globale verktøy som bygningsinformasjonsmodellering (BIM). De nye internasjonale standardene gir mer effektivt samarbeid, mener den norske lederen for arbeidsgruppen som har utviklet de nye standardene, Jøns Sjøgren fra Boligprodusentene. Les hele saken

Til toppen