Lambertseter får Norges første fossilfrie anleggsplass

Lambertseter får Norges første fossilfrie anleggsplass

Kultur- og idrettsbygg Oslo KF startet fredag opp byggearbeidene ved Lambertseter flerbrukshall. Byråd Geir Lippestad markerte første spadetak ved å sette grabben i jorda fra en 15-tonns fossilfri gravemaskin. Dermed gikk startskuddet for den første fossilfrie anleggsplassen i Norge.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Det betyr at alle anleggsmaskiner på byggeplassen skal være elektriske eller gå på biodiesel. Det samme gjelder oppvarming og tørking av byggeplassen.

Utfordrer anleggsbransjen

– Oslo har høye miljøambisjoner, og jobber målbevisst med å redusere klimagassutslippene med 50 prosent innen 2020. Anleggsmaskinene står for rundt 6,5 prosent av klimagassutslippene i Oslo. Derfor vil vi nå stille krav om at alle eiendomsforetakene i Oslo kommune innfører fossilfrie byggeplasser der dette er praktisk mulig og hensiktsmessig, sier byråd for næring og eierskap, Geir Lippestad (Ap).

[img id="1"]

– Vi vil være en pådriver og utfordre anleggsbransjen til å komme opp med løsninger som møter kravene om fornybare anleggsplasser.

Lambertseter flerbrukshall er Kultur- og idrettsbygg Oslo KF sin pilot for fossilfri anleggsplass. Foretaket er svært fornøyd med responsen fra en bransje som ble utfordret mer enn vanlig da foretaket la inn konkrete krav i anbudskonkurransen om fossilfri anleggsdrift.

– Vi opplever at bransjen ønsker å strekke seg når vi konkretiserer miljøkravene. I dag er vi svært fornøyd med å ha startet opp fossilfri anleggsdrift i et spennende byggeprosjekt, sier direktør Eli Grimsby i KID.

Fossilfritt blir standard

Første spadetak på Lambertseter markerer samtidig starten for en rekke andre miljøvennlige byggeplasser i Oslo. Fossilfri-kravet er ikke bare blitt standard i alle kontraktene til Kultur- og idrettsbygg. De andre kommunale foretakene i Oslo vil nå også sette krav om fossilfrie byggeplasser.

– Som en stor utbygger ønsker Oslo kommune å ta et klart miljøansvar. Vi har høye forventninger til responsen i markedet, og gleder oss til å gå i front for fossilfrie anleggsplasser, sier byråd Geir Lippestad.

[img id="2"]

Spesielt tilrettelagt for bryting

Foruten å være en miljøvennlig byggeplass, blir Lambertseter flerbrukshall den første kommunale hallen i landet hvor man har planlagt for bryting gjennom hele prosjekteringsfasen, og hvor brukerne har sittet i nær dialog med byggherren for å skreddersy brytearealet etter sitt behov.

– Vi er opptatt av at idrettsanleggene vi bygger skal være mest mulig funksjonelle for brukerne, og er veldig fornøyd med å kunne legge til rette for økt rekruttering i en sport der mange sier de har følt seg litt stemoderlig behandlet, sier Grimsby.

I tillegg til bryting, skal hallen på rundt 2 300 kvm tilrettelegges for håndball, allidrett og hallidretter. Når hallen ikke brukes til organisert trening, skal den brukes til kroppsøving for skolebarn og ungdom i nærmiljøet.

– Jeg er veldig fornøyd med at vi har fått til et positivt taktskifte i mange byggeprosesser knyttet til idrettsanlegg i Oslo kommune. Oslo trenger flere idrettshaller, og jeg gleder meg over at Lambertseter flerbrukshall vil stå ferdig i løpet av desember 2017, sier byråd Geir Lippestad.

Anlegget vil i plan 2 ha tribuneplasser til rundt 200 personer. I tillegg vil anlegget inneholde fire sett garderober, trim- og styrkerom, klubbrom, kjøkken og materiallager.

MILJØ/16. januar 2019

Multiconsult vinner miljøpris

Multiconsult er kåret til Årets Miljøfyrtårn 2018 for sitt foregangsarbeid med å trekke bærekraft inn i startfasen av oppdrag og prosjekter. God prosjektering og rådgiving er en forutsetning for å lykkes med bærekraft innen bygg, anlegg og eiendom, der selskapet har sin virksomhet. Les hele saken

Til toppen