Lambertseter får Norges første fossilfrie anleggsplass

Lambertseter får Norges første fossilfrie anleggsplass

Kultur- og idrettsbygg Oslo KF startet fredag opp byggearbeidene ved Lambertseter flerbrukshall. Byråd Geir Lippestad markerte første spadetak ved å sette grabben i jorda fra en 15-tonns fossilfri gravemaskin. Dermed gikk startskuddet for den første fossilfrie anleggsplassen i Norge.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Det betyr at alle anleggsmaskiner på byggeplassen skal være elektriske eller gå på biodiesel. Det samme gjelder oppvarming og tørking av byggeplassen.

Utfordrer anleggsbransjen

– Oslo har høye miljøambisjoner, og jobber målbevisst med å redusere klimagassutslippene med 50 prosent innen 2020. Anleggsmaskinene står for rundt 6,5 prosent av klimagassutslippene i Oslo. Derfor vil vi nå stille krav om at alle eiendomsforetakene i Oslo kommune innfører fossilfrie byggeplasser der dette er praktisk mulig og hensiktsmessig, sier byråd for næring og eierskap, Geir Lippestad (Ap).

[img id="1"]

– Vi vil være en pådriver og utfordre anleggsbransjen til å komme opp med løsninger som møter kravene om fornybare anleggsplasser.

Lambertseter flerbrukshall er Kultur- og idrettsbygg Oslo KF sin pilot for fossilfri anleggsplass. Foretaket er svært fornøyd med responsen fra en bransje som ble utfordret mer enn vanlig da foretaket la inn konkrete krav i anbudskonkurransen om fossilfri anleggsdrift.

– Vi opplever at bransjen ønsker å strekke seg når vi konkretiserer miljøkravene. I dag er vi svært fornøyd med å ha startet opp fossilfri anleggsdrift i et spennende byggeprosjekt, sier direktør Eli Grimsby i KID.

Fossilfritt blir standard

Første spadetak på Lambertseter markerer samtidig starten for en rekke andre miljøvennlige byggeplasser i Oslo. Fossilfri-kravet er ikke bare blitt standard i alle kontraktene til Kultur- og idrettsbygg. De andre kommunale foretakene i Oslo vil nå også sette krav om fossilfrie byggeplasser.

– Som en stor utbygger ønsker Oslo kommune å ta et klart miljøansvar. Vi har høye forventninger til responsen i markedet, og gleder oss til å gå i front for fossilfrie anleggsplasser, sier byråd Geir Lippestad.

[img id="2"]

Spesielt tilrettelagt for bryting

Foruten å være en miljøvennlig byggeplass, blir Lambertseter flerbrukshall den første kommunale hallen i landet hvor man har planlagt for bryting gjennom hele prosjekteringsfasen, og hvor brukerne har sittet i nær dialog med byggherren for å skreddersy brytearealet etter sitt behov.

– Vi er opptatt av at idrettsanleggene vi bygger skal være mest mulig funksjonelle for brukerne, og er veldig fornøyd med å kunne legge til rette for økt rekruttering i en sport der mange sier de har følt seg litt stemoderlig behandlet, sier Grimsby.

I tillegg til bryting, skal hallen på rundt 2 300 kvm tilrettelegges for håndball, allidrett og hallidretter. Når hallen ikke brukes til organisert trening, skal den brukes til kroppsøving for skolebarn og ungdom i nærmiljøet.

– Jeg er veldig fornøyd med at vi har fått til et positivt taktskifte i mange byggeprosesser knyttet til idrettsanlegg i Oslo kommune. Oslo trenger flere idrettshaller, og jeg gleder meg over at Lambertseter flerbrukshall vil stå ferdig i løpet av desember 2017, sier byråd Geir Lippestad.

Anlegget vil i plan 2 ha tribuneplasser til rundt 200 personer. I tillegg vil anlegget inneholde fire sett garderober, trim- og styrkerom, klubbrom, kjøkken og materiallager.

JURIDISK/25. april 2019

Kjøper har fortsatt risikoen for om tomten kan utnyttes

Høsten 2018 avsa Høyesterett dom hvor kjøpet av en boligtomt ble hevet, da det viste seg at tomten var ubebyggelig som følge av et offentligrettslig byggeforbud. Enkelte har oppfattet at dette kunne være en oppmyking av kjøpers risiko og at det nå er mindre behov for å sjekke tomten grundig før kjøp. Les hele saken

Til toppen