Lander Vestlandets største byggeprosjekt

Lander Vestlandets største byggeprosjekt

Etter seks års omfattende arbeid kan prosjektleder Tom Quarsten og Swecos team pakke sakene og gjøre plass for travle passasjerer i den nye terminalen på Bergen Lufthavn, Flesland.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

– Vi er veldig stolte av dette prosjektet. Den stoltheten deler vi med Avinor, entreprenøren og alle som har vært involvert. Samtidig er det et element av at det er over. Det er ikke trist, men likevel litt spesielt å bryte opp etter seks års arbeid, sier Quarsten, som har ledet utbyggingen siden Sweco ble engasjert i 2011 og har hatt ansvar for 200 arkitekter og ingeniører.

[factbox id="1"]

Torsdag 17. august klokken 10.00 åpnet statsminister Erna Solberg terminalen som vil gi Flesland en total kapasitet på 7,5 millioner passasjerer årlig.

Avansert teknologi

Totalt har et 40-talls Sweco-medarbeidere, i all hovedsak fra bergenskontoret, vært involvert i utbyggingen av Terminal 3. Utbyggingen er ikke bare Vestlandets største byggeprosjekt, det er også et komplisert puslespill som har vært svært utfordrende å sette sammen.

– Det er blitt et flott signalbygg, men samtidig er det et prosessanlegg inne i bygget. Det er utrolig mye avansert teknologi knyttet til bagasjehåndteringen, og også tekniske systemer som innsjekk og security må fungere fra første dag. Dette er systemer som ikke finnes i vanlige bygg, sier Quarsten.

Riktig tid og kostnad

I tillegg var det et omfattende arbeid å integrere Bybanen i terminalen. Sist men ikke minst, har det vært krevende å holde flyplassen i full drift mens byggingen har pågått.

– Disse forholdene gjør byggingen av T3 betydelig mer komplisert enn et vanlig kontorbygg. Det er spesielt å gjennomføre slike store prosjekter fordi byggetiden er kort og det oppstår uforutsette hendelser hele tiden. Vi må levere prosjektet til avtalt tid og i henhold til budsjett. Det har vi klart, og nå tar vi med oss masse erfaring videre, sier Quarsten.

GJENVINNING/22. mars 2019

Fortsatt mange barrierer i veien for en sirkulær byggsektor

Byggebransjen står for betydelige utslipp og gjenbruksgraden i næringen er lav. Men hvorfor er det slik, og hvilke barrierer er de største? Norsk senter for sirkulær økonomi (NSSØ) og COWI tok debatten da de inviterte til sirkeltreff om materialgjenvinning i et sirkulært perspektiv. Les hele saken

Til toppen