Skage barnehage sto ferdig i august 2017.
Skage barnehage sto ferdig i august 2017. (Foto: Overhalla kommune)

Landets mest miljøeffektive barnehagen?

Da Overhalla kommune i Nord-Trøndelag skulle bygge ny, stor barnehage, ble det bestemt at kommunens slagord, «- positiv, frisk og framsynt», skulle tas på alvor. Dermed ble det bestemt at Skage barnehage skulle bli landets første svanemerkede barnehage.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

For at et bygg skal bli svanemerket stilles det strenge miljøkrav – også til blandebatterier.Kravet til energiforbruket i svanemerkede bygg er langt strengere enn gjeldende tekniske forskrifter.

For daglig leder Jan Roger Grannes, og kollegaene hans i Grannes VVS ble oppdraget det første prosjektet de jobbet på som skulle bli svanemerket.

– Det ville si at alle produktene vi skulle levere måtte gjennom en kvalitetskontroll hos Svanemerket. Vi var aldri i tvil om at det var FM Mattssons produkter vi skulle bruke. Ikke bare er dette vår hovedleverandør ellers, men vi vet at FM Mattsson legger vekt på energisparing og miljøkrav, og vi vet at produktene holder høy kvalitet, sier Jan Roger Grannes.

Den mest miljøeffektive barnehagen i landet

Barnehagen huser 140 barn og 40 ansatte, og totalt ble det installert 56 blandebatterier  i vaskerenner, på toalett og på kjøkken. Energisparing var ett viktig kriterium, men i en barnehage er det også viktig med stabil temperatur, noe FM Mattssons blandebatterier garanterer.

Høsten 2017 inntok de første barna den nye barnehagen, og den ble også offisielt åpnet med besøk fra både ordføreren og representanter fra Svanemerket, som ga barnehagen beste karakter på Svanemerket-skalaen.

– Overhalla kommune prøver å ligge i bresjen på miljø på mange områder, men ekstra meningsfullt er det når det er snakk om barna, som jo er framtida vår, sa ordfører Per Olav Tyldum under åpningen.

– Dette symbolbygget er kanskje den mest miljøeffektive barnehagen i landet, og et eksempel til etterfølgelse for andre kommuner, supplerte Ola Rise, fagrådgiver i Svanemerket.

Dermed kan rørleggerbedriften Grannes VVS sette et helt spesielt bygg på listen over fullførte oppdrag.

– Og tilbakemeldingen fra barnehagen, som nå er i full drift?

– Tilbakemeldingen har vært veldig god. Armaturene fungerer som bare det, sier Grannes.

Til toppen