– Målet er ikke å bruke tre overalt, men å gjøre tre- og hybridkonstruksjoner til et seriøst alternativ globalt, forteller Kaikkonen.
– Målet er ikke å bruke tre overalt, men å gjøre tre- og hybridkonstruksjoner til et seriøst alternativ globalt, forteller Kaikkonen. (Foto: Open Source Wood)

Lanserer en banebrytende plattform for Open Source Wood

Open Source Wood-initiativet ble lansert i juni 2017 av Metsä Wood for å øke veksten av bygging med tre som materiale i byer. Det nye nettstedet opensourcewood.com tilbyr en plattform for kunnskapsdeling og samarbeid. Tjenesten er gratis og åpen for alle organisasjoner og enkeltpersoner.

  • Tre
Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Open Source Wood-initiativet tar sikte på å øke veksten av modulbasert trekonstruksjon ved å gjøre innovative ideer fritt tilgjengelige for alle. Bare en brøkdel av dagens urbane konstruksjon er tre, dels fordi kunnskapen om bruk av tre i konstruksjon har vært vanskelig å finne. Open Source Wood samler innovasjoner i modulbasert trekonstruksjon fra alle verdenshjørner og gjør dem tilgjengelige for alle, helt gratis.

– I juni i 2017 ba vi fagfolk innen trekonstruksjon om å dele innovasjonene sine, og vi er veldig fornøyde med resultatet, sier Esa Kaikkonen, administrerende direktør i Metsä Wood.

– Det er viktig å øke designalternativene for arkitekter og ingeniører, og forenkle designprosessen. Åpent samarbeid kan påskynde denne utviklingen i vår bransje.

Opensourcewood.com har flere funksjoner. Brukerne kan:

  • FINNE elementer, moduler og komponenter vurdert av Metsä Wood-eksperter
  • DELE innovasjon og få tilbakemelding fra eksperter
  • DANNE FORBINDELSER med andre fagfolk
  • FÅ støtte fra fagfolk innen trekonstruksjon
  • BIDRA som forfattere, fotografer og hackathon-organisatorer.

– Open Source Wood-initiativet tar imot alle materialer, produsenter og brukere med åpne armer. Målet er ikke å bruke tre overalt, men å gjøre tre- og hybridkonstruksjoner til et seriøst alternativ globalt", fortsetter Kaikkonen.

– Tretti prosent av de globale CO2-utslippene kommer fra konstruksjon(1), og bygging med tre kan være løsningen.

Metsä Wood award

Metsä Wood belønner innovative elementer og modulære design som bruker Kerto® LVL (laminert finértre). Disse prisene er vanligvis 5000 eller 10 000 euro. Vinnerne så langt er:

  • Maskerade , treelementer produsert utenfor byggeplassen, designet av Maarten van der Breggen,
  • Cliphut, modulbasert byggesystem designet av Thomaz Vieira, Tomas Mena og Maria Wilkens,
  • Kokoon, prefabrikkerte og transportable boligmoduler designet av Aalto Universitets Wood Program Studio

Metsä Wood vil fortsette å belønne de beste LVL-baserte designene etter hvert som de kommer inn.

REHABILITERING/16. august 2018

Den verdensberømte arkitekt: – Vi er nødt til å rehabilitere bygninger

Den verdensberømte arkitekten, Julien De Smedt, eier av JDS Architects blir en av de store foredragsholderne under lanseringen av Building Green i Oslo. Han oppfordrer til å rehabilitere allerede eksisterende bygninger og mener at det er denne veien vi må gå for å sikre en bærekraftig arkitektur- og byggebransje i fremtiden. Les hele saken

Til toppen