– Målet er ikke å bruke tre overalt, men å gjøre tre- og hybridkonstruksjoner til et seriøst alternativ globalt, forteller Kaikkonen.
– Målet er ikke å bruke tre overalt, men å gjøre tre- og hybridkonstruksjoner til et seriøst alternativ globalt, forteller Kaikkonen. (Foto: Open Source Wood)

Lanserer en banebrytende plattform for Open Source Wood

Open Source Wood-initiativet ble lansert i juni 2017 av Metsä Wood for å øke veksten av bygging med tre som materiale i byer. Det nye nettstedet opensourcewood.com tilbyr en plattform for kunnskapsdeling og samarbeid. Tjenesten er gratis og åpen for alle organisasjoner og enkeltpersoner.

  • Tre
Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Open Source Wood-initiativet tar sikte på å øke veksten av modulbasert trekonstruksjon ved å gjøre innovative ideer fritt tilgjengelige for alle. Bare en brøkdel av dagens urbane konstruksjon er tre, dels fordi kunnskapen om bruk av tre i konstruksjon har vært vanskelig å finne. Open Source Wood samler innovasjoner i modulbasert trekonstruksjon fra alle verdenshjørner og gjør dem tilgjengelige for alle, helt gratis.

– I juni i 2017 ba vi fagfolk innen trekonstruksjon om å dele innovasjonene sine, og vi er veldig fornøyde med resultatet, sier Esa Kaikkonen, administrerende direktør i Metsä Wood.

– Det er viktig å øke designalternativene for arkitekter og ingeniører, og forenkle designprosessen. Åpent samarbeid kan påskynde denne utviklingen i vår bransje.

Opensourcewood.com har flere funksjoner. Brukerne kan:

  • FINNE elementer, moduler og komponenter vurdert av Metsä Wood-eksperter
  • DELE innovasjon og få tilbakemelding fra eksperter
  • DANNE FORBINDELSER med andre fagfolk
  • FÅ støtte fra fagfolk innen trekonstruksjon
  • BIDRA som forfattere, fotografer og hackathon-organisatorer.

– Open Source Wood-initiativet tar imot alle materialer, produsenter og brukere med åpne armer. Målet er ikke å bruke tre overalt, men å gjøre tre- og hybridkonstruksjoner til et seriøst alternativ globalt", fortsetter Kaikkonen.

– Tretti prosent av de globale CO2-utslippene kommer fra konstruksjon(1), og bygging med tre kan være løsningen.

Metsä Wood award

Metsä Wood belønner innovative elementer og modulære design som bruker Kerto® LVL (laminert finértre). Disse prisene er vanligvis 5000 eller 10 000 euro. Vinnerne så langt er:

  • Maskerade , treelementer produsert utenfor byggeplassen, designet av Maarten van der Breggen,
  • Cliphut, modulbasert byggesystem designet av Thomaz Vieira, Tomas Mena og Maria Wilkens,
  • Kokoon, prefabrikkerte og transportable boligmoduler designet av Aalto Universitets Wood Program Studio

Metsä Wood vil fortsette å belønne de beste LVL-baserte designene etter hvert som de kommer inn.

GRØNNE TAK/16. november 2018

Grønne tak er på fremmarsj i byene

– Grønne tak er ikke bare en ting, slik mange kanskje ser for seg. Når folk hører dette begrepet, tenker man seg gjerne et tradisjonelt torvtak. Men det er altså mye mer enn som så, og grønne tak er på fremmarsj. I Oslo jobbes det med en egen strategi for slike tak. Les hele saken

ENERGIEFFEKTIVISERING/16. november 2018

Jakter videre på ideer som kan knekke milliardkoden

Enova anslår at det årlige markedet for lønnsomme energitiltak i bygningsmassen er på flere milliarder kroner. Likevel går det for tregt med energieffektiviseringen. Statsforetaket har allerede støttet 8 ulike forretningskonsept som kan få fart på utviklingen med til sammen 6,4 millioner kroner. Nå er en ny konkurranse ute. Les hele saken

Til toppen