Laserskanning med ArchiCAD

Laserskanning med ArchiCAD

Skanska Norge AS jobber for tiden med nybygging og rehabilitering på en del av Høgskolen i Sør-Trøndelag. Det finnes ikke «as built»-tegninger av hele bygget og for at arkitekt skulle få best mulig underlag til prosjektering måtte deler av bygget skannes.

  • BIM
Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Skanningen ble utført av Skanska Survey i Trondheim. Filene ble gjort om til XYZ-filer med koordinatdata og fargekoder slik at ArchiCAD kunne lese de. BIM-avdelingen i Skanska har god kompetanse for å modellere videre fra skanningsdata (punktsky).

Jobber videre med modellen i ArchiCAD etterpå

- Jeg må ærlig innrømme at jeg var spent om ArchiCAD taklet dette da jeg så filstørrelsen på XYZ-filen jeg mottok. Filen var på hele 1,25 GB, men ArchiCAD leste den inn uten noen problemer og punktskyen la seg komplett inn. Jeg trodde at den ble tung å jobbe med da den var så stor i utgangspunktet, men det viste seg at den var like lett å navigere i som et helt vanlig GDL-objekt, forteller Stig Johansen hos Skanska Teknikk.

[img id="1"]

- Enten man la inn snitt, brukte marquee etc., jobbet ArchiCAD uten problem med hakking eller venting. Det er veldig viktig at man kan jobbe godt med punktskymodellen for å få til en god modellering og man er avhengig av å se punktskyen fra forskjellige vinkler for å kvalitetssikre modelleringen underveis. Det at man kan styre høyde visningen i selve punktskyen i plan er genialt, det bidrar stort til modelleringsjobben. Morph-verktøyet kommer godt med da man kan lage snitt, tegne opp opprisset med Morph og deretter å gå i 3D og jobbe videre. Opprisset man lager i snitt legger seg i eksakt posisjon i 3D-viewet der man la inn i snittet i forhold til punktskyen, legger Johansen til.

- Den største utfordringen var å finne en god arbeidsmetodikk for å jobbe effektivt. Hvilke verktøy skal man bruke til hva; morph, bjelkeverktøyet, komplekse profiler etc. Alt dette er avhengig av hva som er skannet og kompleksiteten av det og jeg fikk noen gode tips og råd av Andreas Nilsen hos Graphisoft Norge i forhold til punktskyvisningen. Ellers er det opp til hver enkelt bruker å finne sin metode på hvordan man griper fatt i modelleringsjobben ut fra en punktsky, det er ikke noen direkte fasit, sier Johansen.

Bruker mye laserskanning på eldre bygg

Skanning blir mer og mer brukt da flere jobber er rehabilitering av gamle bygg hos Skanska Norge AS. Det er lite eller ingen tegninger av byggene slik de står i dag og skal man forsikre seg om å få med all geometri slik det består i dag er skanning helt nødvendig.

- Muligheten man nå har med å ta inn en punktskymodell, hvor man kan navigere i modellen og danne seg et bilde av kompleksitet og geometri, vil lette arbeidet for mange arkitekter fremover, sier Johansen.

- Det at ArchiCAD generer et eget GDL-objekt av modellen gjør det utrolig lett å dele den med andre ArchiCAD-brukere slik at de ikke trenger å være avhengig av punktskymodellen. Dette har fra min side lenge vært savnet i ArchiCAD men endelig er det på plass. Graphisoft gjør en god jobb når det gjelder implementering av nye verktøy i programmet, de er gjennomprøvd og testet slik at vi brukere får et fullverdig program og ikke noe som er sluppet i all hast for deretter å kjøre på med bugfix-scenarioer senere, avslutter Johansen.

EIENDOMSFORVALTNING/20. november 2018

Skal forvalte verdens høyeste trehus

Usbl har sikret seg forvaltningskontrakten på verdens høyeste trehus. Mjøstårnet i Brumunddal, hvor Arthur Buchardt er byggherre, vil rage hele 84,5 meter over bakken. Når bygget står ferdig skal Usbl sørge for både etablering og forvaltning videre. Les hele saken

Til toppen