Mens Knut Endre Bjørklund i Unneberg Transport fyller hullet med Leca Lettklinker, venter Martin Heggestad (fra venstre), Kevin Svensen, Bjørn Markeng og Tomas Hesby på å slippe til for å fordele kulene.
Mens Knut Endre Bjørklund i Unneberg Transport fyller hullet med Leca Lettklinker, venter Martin Heggestad (fra venstre), Kevin Svensen, Bjørn Markeng og Tomas Hesby på å slippe til for å fordele kulene. (Foto: Georg Mathisen)

Leca-kuler erstattet forurenset masse

7000 tonn med forurenset masse måtte bort. Nå bygges 32 boliger på rent underlag i Horten. Helt underst: Leca.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

– Betonggutta holder på oppå cirka 1,20 meter Leca, sier Bjørn Markeng.

Han er prosjektleder hos Strøm Gundersen Vestfold. Tønsbergbedriften er totalentreprenør i Steinsnesbukta i Horten. Her bygges det i første omgang 32 boliger.

Fjernet to meter

Før det var mulig å bygge noe som helst, måtte et to meter dypt lag med jord fjernes.

– Vi har kjørt bort 7000 tonn forurensede masser, forteller Markeng. De seks bygningene som er på vei opp, ligger på tomten etter et nedlagt gartneri. De skal naturlig nok bygges på rent underlag.

Arne Olav Lund AS sørger for å fordele og komprimere lettklinkerne. Foto: Georg Mathisen

– Vi skifter ut massen ned til jomfruelig grunn. Under den forurensede jorden som er kjørt bort, var det fine sandmasser, fastslår prosjektlederen.

Prosjektinformasjon:

Elementer

Anleggsleder Martin Heggestad og kollegene hos Arne Olav Lund AS sørger for 2500 kubikkmeter med Leca Lettklinker aller først. Kulene skal ligge under både bolighus og carporter.

– Så blir det om lag en meter fylling oppå Lecaen. Radonsperre, gulv med vannbåren varme; det bygges raskt, sier Bjørn Markeng.

De seks husene settes opp parallelt, med ferdige ytterveggelementer. Dermed blir de fort tette.

Bedre arbeidsplass

– Det er de dårlige massene som vi måtte fjerne, som er grunnen til at vi har gravd oss så langt ned. Med Leca nederst får vi en kjempefin arbeidsplass.

Usortert lettklinker brukes som drenerende lett fyllmasse i bygg- og anleggskonstruksjoner. Foto: Georg Mathisen

At arbeidsplassen er fin, er Martin Heggestad enig i:

– Det er veldig behagelig når vi kan arbeide på et helt nytt område som dette, sier han.

Attraktive boliger

Boligene i Steinsnesbukta ligger helt ned til Oslofjorden, sørøst i Horten. Her går det kyststi, og det er ikke mange meterne til badestrand og småbåthavn.

Her skal det bli hus og carport. Foto: Georg Mathisen

Leilighetene som bygges, spenner fra 53 til 133 kvadratmeter, fra toroms til femroms. De har vært populære: Den største og dyreste ble solgt etter loddtrekning.

Gulv og yttervegger bygges raskt når fyllmassen er på plass. Foto: Georg Mathisen

Mer kommer i samme område

Steinsnesbukta AS, som er byggherre, har kjøpt de to eiendommene innenfor dagens byggeplass. Dermed er det over 25 mål mellom Hortenstunnelen og Oslofjorden som skal bygges ut.

GJENVINNING/22. mars 2019

Fortsatt mange barrierer i veien for en sirkulær byggsektor

Byggebransjen står for betydelige utslipp og gjenbruksgraden i næringen er lav. Men hvorfor er det slik, og hvilke barrierer er de største? Norsk senter for sirkulær økonomi (NSSØ) og COWI tok debatten da de inviterte til sirkeltreff om materialgjenvinning i et sirkulært perspektiv. Les hele saken

Til toppen