Her ses karet med ferdig blandet masse inni bilen. Massen holdes i bevegelse med en visp, klart for utpumping.
Her ses karet med ferdig blandet masse inni bilen. Massen holdes i bevegelse med en visp, klart for utpumping. (Foto: Weber)

Legger gulvet med pumpebil

Uten pumpebil er det vanskelig å levere avrettingsjobber i det store prosjektmarkedet. Weber har utstyret for at kundene skal slippe investeringen.

  • Gulv
Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Det er mye som kan gå galt under flyting av store gulvprosjekter. Kvaliteten på gulvet er helt avhengig av at jobben går på skinner. Med ferdigblandet gulvavretting direkte på byggeplassen får entreprenørene riktig mengde til rett tid.

Inntil 20 tonn avrettingsmasse i timen

Leveransen kommer til byggeplassen som tørt pulver, tilsettes der riktig mengde vann og blandes i Webers egen blandemaskin inni pumpebilen. Det hele fungerer som en rullende fabrikk, styrt av sjåføren fra en dataskjerm. Sjåføren håndterer blandingsforholdet, følger med på vanntrykket og sørger for korrekt væskemengde til produktet. Levering med pumpebil er aktuelt for de store gulvprosjektene på over 250 kvadratmeter.

– Fra nye kunder som ikke er vant til pumpebil, får vi tilbakemeldinger på hvor raskt og smidig det går. Kunder som har brukt leveringsmetoden i mange år, kommenterer at dagens pumpebiler er mye raskere og pumper bedre enn tidligere, forteller produktsjef for gulv Thomas Nilsen Nordli i Weber.

Leveransen bør være på rundt fire tonn tørt pulver før det er rasjonelt å bruke pumpebil.

– Store prosjekter og løsninger med lyd- og varmehensyn og tykke sjikt er tidkrevende. Pumpebilene effektiviserer kundenes jobb fordi vi kan pumpe store volum, opp mot 20 tonn per time, forteller Nordli.

– Vi sparer masse tid

– Vi pleier å støpe mellom 50 og 70 tonn og ville aldri klart det for hånd. Flere har pumpebiler, men vi har et godt samarbeid med salgspersonene i Weber, forteller Russell Hall i entreprenørfirmaet ILC Construction.

Han forteller at samarbeidet er effektivt.

– Vi får rask tilbakemelding og kontaktpersonene er dyktige med den nødvendige kunnskapen. Salgspersonene fikser, ordner og løser problemet for oss med en gang. Vi slipper både å vente og finne en løsning selv hvis for eksempel noe skjærer seg på byggeplass og vi trenger en leveranse veldig raskt. Det betyr veldig mye og vi sparer masse tid, forteller Hall.

Slipper å investere flere millioner i pumpebil

For flere firmaer er det en fordel å slippe å binde opp kapital i en egen pumpebil. Nordli opplyser at en pumpebil med strømaggregat, nødvendig tilbehør, henger og lastebil, i dag koster rundt 5,5 millioner kroner. 

– Det er en betydelig investering. I tillegg til driftskostnadene må en person også ansettes for å kjøre og operere bilen. Utgifter til silo kommer på toppen av dette, oppsummerer han.

Unngår stans i arbeidet

Weber var blant de første som tilbød leveranse med pumpebil, biler som firmaet selv hadde utviklet og produsert. I dag er det flere utførende entreprenører med pumpebiler. Den største forskjellen fra å eie selv, er at Weber tar ansvaret dersom pumpebilen skulle havarere. 

– Vår bilpark er stor nok til å serve kundene også om en pumpebil må på service. Slik unngår firmaene at produksjonen stopper opp, forsikrer Nordli.

På OSL lufthavn Gardermoen, ble det støpt 5.000 tonn Weber-gulv da lufthavnen ble utvidet. 

– Når vi går i gang med store sparklinger må bulkbilene være på plass slik at vi ikke får stopp. Vi er helt avhengig av at Webers logistikk fungerer. Og det gjør den, fortalte Øyvind Bratli i Gauksås Gulvstøp den gangen.

JURIDISK/25. april 2019

Kjøper har fortsatt risikoen for om tomten kan utnyttes

Høsten 2018 avsa Høyesterett dom hvor kjøpet av en boligtomt ble hevet, da det viste seg at tomten var ubebyggelig som følge av et offentligrettslig byggeforbud. Enkelte har oppfattet at dette kunne være en oppmyking av kjøpers risiko og at det nå er mindre behov for å sjekke tomten grundig før kjøp. Les hele saken

Til toppen