Med luft som byggemateriale

Med luft som byggemateriale

Luft er usynlig, umulig å tegne, og lett å ta for gitt. Lenge har fremtidsrettede arkitekter og designere eksperimentert med luft som byggemateriale. Luft kan nemlig fungere som en magisk ingrediens for å skape lette, bærekraftige og fleksible strukturer, som oppblåsbare bygninger, broer, skulpturer, møbler og mye mer.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

billig og fornybart med luft

Neste måned kommer boken "Air Structures" ut. Den er skrevet av William McLean og Pete Silver, som begge underviser ved the School of Architecture and the Built Environment på the University of Westminister.

Boken viser potensialet av luft under sterkt trykk som et billig middel for å skape fornybart byggemateriale.

Forfatterne kartlegger innovative oppblåsbare strukturer fra de siste tiårene.

De vurderer bruken av luftbasert teknologi for å skape luftstrålestrukturer og lette konstruksjonsmetoder.

Dette kan være oppblåst stål, porebetong og blåseforming som gjør det mulig å bygge på måter som ville vært umulig ved bruk av konvensjonelle midler.

Boken retter seg mot arkitekter og designere og er full av inspirasjon til de som er nysgjerrige på arkitekters og designeres tilnærming til arbeidet sitt.

Fra krakk til bro

Arkitekt Oskar Zieta og materialforsker Phillip Dohmen er begge forskere ved Zurichs Swiss Federal Insitiute og Technology.

De utviklet en lett men sterk krakk (se bildekarusell under) ved å sveise tynne metallplater sammen langs skjøtene før de blåste den opp med høytrykksluft gjennom en ventil.

Broen (se bildekarusell under) er designet av Rolf Luchsinger og Mauro Pedretti i Sveits, og ble også bygget ved hjelp av trykkluftsteknologi.

Bjelkene på boren er blåst opp med luft under høyt trykk, som gjør de lette, rimelige og enkle å installere.

Likevel har bjelkene bæreevne på samme nivå som konvensjonelle stålbjelker, slik at de kan brukes som broer, inngjerdinger og tak.

[slider]

Artikkelen er oversatt og hentet fra slate.com

TRE/16. februar 2018

Rekordoppmøte på verdens største konferanse for byggekunst i tre

1700 deltakere fra hele verden deltok på verdens største møteplass for byggkonstruksjoner i tre, Forum Holzbau Garmisch. Flere norske bedrifter deltok for å oppdatere seg på de nyeste trendene innen internasjonal byggekunst i tre. Les hele saken

BIM/16. februar 2018

Fullsatt sal på seminaret om parametrisk design og BIM

Tirsdag 13. februar ble det for første gang i Norge arrangert seminar om parametrisk design/visuell programmering. Over 130 personer var til stede på Felix Konferansesenter for å høre en rekke norske og internasjonale foredragsholdere fortelle om hvordan de benytter dette i sin hverdag. Les hele saken

BYGGENÆRINGEN/15. februar 2018

Fortsatt stort behov for fagarbeidere i byggenæringen

38 prosent av bedriftene i byggenæringen sliter med å få tak i fagarbeidere viser ny undersøkelse fra BNL. I mars går fristen for å velge studieretning ut for landets 16-åringer, og selv om pendelen går riktig vei på landsbasis, er det alt for få som velger bygg- og anleggsteknikk. Les hele saken

Til toppen