Misliker betongfolket tre?

Misliker betongfolket tre?

Selvsagt ikke. Nesten alle bygg i dette landet bruker både betong, tre - og andre materialer, og det er kombinasjonen av materialer som gir de beste byggene. Personlig synes jeg også betongen blir enda flottere når den får spille på lag med andre materialer.

  • betong
Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Kronikk av Vetle Houg, Daglig leder i Byggutengrenser.

Når vi nå likevel har fått en mer tilspisset debatt om byggematerialer så har det en enkel årsak: I større grad enn før blir materialvalg politisert. Dette ved at politikere gjerne fremmer ett materiale framfor andre enten i enkeltprosjekter eller som en generell politikk. Og i en politisk diskusjon forsvinner ofte nyansene og frontene skjerpes.

Betongen kan utnyttes til å redusere energibruken til et minimum.

Vi i betongbransjen må selvsagt tåle at også politikere mener noe om materialbruk. Ja, bransjen bør være glad for å få oppmerksomhet, som Statsbyggs leder Harald Nicolaysen sa det i sin innledning på materialkonferansen om nytt regjeringskvartal. Men vi skulle likevel sett at fakta og dokumentasjon vektlegges når politikk skal utformes.

Vetle Houg, Daglig leder i Byggutengrenser. Foto: Byggutengrenser

Betongbransjen har i mange år vært dyktige på dokumentasjon, blant annet fordi vi har blitt utfordret av andre materialer. Produktene testes, beskrives og dokumenteres på grundig vis. Forbedringer gjøres skritt for skritt, og miljødeklarasjonene fornyes med nye og bedre verdier. Men vi har nok ikke klart å skape den store entusiasmen rundt våre produkter ellers i samfunnet. Bransjen har kanskje i for stor grad fokusert på å sloss om kontrakter og bistå entreprenører når de skal gjøre jobben med bygget – og glemt at noen andre først har valgt løsning. 

Vi vet at materialet er så solid og bestandig at 100 års levetid er uproblematisk. Vi må bare bli flinkere til å fortelle det.

Her har vi en jobb å gjøre, og Byggutengrenser skal bidra.

Vi vet at betongbygg fint kan bygges med et lavere karbonavtrykk enn andre løsninger. Vi vet at våre produkter er så fleksible at de kan tilpasses nesten alle bruksområder, og at betongen kan utnyttes til å redusere energibruken til et minimum. Vi vet at materialet er så solid og bestandig at 100 års levetid er uproblematisk. Vi må bare bli flinkere til å fortelle det.

BYGGEPLASS/20. mars 2019

Slik skal AF og Cramo effektivisere byggeplassen

For å effektivisere byggeprosessen, er utleieselskapet Cramo fast til stede på AF Gruppen og Oslo S Utviklings byggeplass i Bjørvika. Målet er å øke produktiviteten ved å alltid ha riktig utstyr tilgjengelig og korte ned leietiden på utstyr. Les hele saken

BREEAM/18. mars 2019

Vant milliardoppdrag i Bærum

Bærum kommune og Veidekke har inngått avtale om å bygge Oksenøya senter på Fornebulandet. Senteret får en meget sterk miljøprofil og skal inneholde en stor barneskole, barnehage, idrettsanlegg og et bo- og behandlingssenter. Oppdraget, som ble vunnet i en pris- og designkonkurranse, er verdt i overkant av 1,1 milliard kroner ekskl. mva. Les hele saken

Til toppen