Moderniserer en historisk gård fra 19. århundre

Moderniserer en historisk gård fra 19. århundre

LINK moderniserer en historisk gård fra 19. århundre med norsk Kebony både i fasaden og på taket.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Rett etter tusenårsskiftet ble det nedslitte hovedbygget av den vakre trekantgården revet. Da familien Lersch kjøpte eiendommen ønsket de å gjenskape den historiske gården og ba om en utvidelse av eksisterende bolighus fra 1850-tallet med et tilbygg som erstatter det tidligere revne hovedhuset. Med dette grepet kunne en av de siste historiske gårdsanlegg som tidlig på 1900-tallet preget østsiden av Glomma gjenskapes.

Nybygget tar opp den historiske bygningsformen med saltak, men tolker denne på en minimalistisk måte slik at det gamle saltakshuset gjenoppstår som et trekledd skrin uten takutstikk og med åpne gavler. Med dette avgrenses det historiske gårdstunet samtidig som byggets hovedrom henvender seg mest mulig åpent mot den gamle hagen på sør- og nordsiden. Hagen blir med dette en del av husets stue som er åpen til taket og slipper inn lys gjennom slisser som er plassert på strategiske steder. Terrassen er en naturlig fortsettelse av stuen som beskyttes av den overskytende hovedformen mot vind og innsyn.

[img id="1"]

Rommene er plassert i bygget som et stort trekledd møbel med loft på toppen og inngang fra gangen. Innerveggene innenfor hovedformen er kledd i trefinerplater som er beiset lyse. Skap mot gangen er utformet med skjulte dører slik at veggen fremstår mest mulig helhetlig.

Bygget er kledd med låvepanel av norsk Kebony både i fasaden og på taket. Kebony trevirke ble valgt til den utvendige kledningen av bygningene fordi det er et bærekraftig alternativ til for eksempel hardtre og langt mer miljøvennlig enn sammenlignbare byggematerialer. Materialet utvikler i vær og vind en sølvgrå patina som også passer godt inn i terrenget. Kebony er modifisert med en bio-basert væske og herdes under trykk og varme for å gi produktet strukturell stabilitet, styrke og holdbarhet.

Fallrør og takrenner er plassert skjult bak kledningen slik at vann dreneres bort bak fasaden mens snø sklir av taket med god avstand til takrennene. Med dette holdes rennene alltid fri for is. Vinduer og glassfelt er laget av glass-aluminium konstruksjoner. Innvendig er det brukt slipt betong i gulvet. Varmerør som er innstøpt i gulvet mates fra varmeveksler som er koblet til jordbrønn.

- Dette prosjektet har vært fascinerende, å jobbe med, hvor tradisjonell skandinavisk design stil blir vevd sammen med moderne arkitektoniske elementer. Kebonykledningen er en spennende måte å holde tradisjonell arkitektur i live på uten negative miljøkonsekvenser forbundet med hard avskoging, sier Martin Ebert, prosjektleder hos LINK arkitektur.

- Våningshuset er et fantastisk prosjekt som vi er glade for å være en del av. Martin og hans team har skapt en virkelig karakteristisk stil, og kombinerer både funksjon og skjønnhet til å skape et bærekraftig, pittoresk familiehjem, uttaler Mette Valen, salgsjef Norge.

BELYSNING/20. februar 2019

Giganthall fikk pris for lysbruk

– Dette er et stort prosjekt, det er ingen tvil om det. 4 spor inne i fjellet, der de to midtre sporene er dimensjonert for passering av tog i 250 kilometer i timen sier sitt om hvilke tekniske utfordringer vi har møtt. Kanskje nettopp derfor er det hyggelig å få en utmerkelse for lysdesignet. Les hele saken

REHABILITERING/20. februar 2019

Slik skal Nationaltheatret bli flott igjen

En moderne hovedscene, omfattende restaurering, store tekniske utbedringer og arealer under bakken vil gi publikum og ansatte en helt ny opplevelse i Nationaltheatret. Nå søker Statsbygg etter en prosjekteringsgruppe som skal anbefale konkrete løsninger for oppussingen. Les hele saken

BIM/19. februar 2019

Bedre byggeprosesser med nye internasjonale standarder for BIM

Internasjonalt er bygge- og anleggsnæringen i sterk vekst, og med det følger behovet for effektive, globale verktøy som bygningsinformasjonsmodellering (BIM). De nye internasjonale standardene gir mer effektivt samarbeid, mener den norske lederen for arbeidsgruppen som har utviklet de nye standardene, Jøns Sjøgren fra Boligprodusentene. Les hele saken

Til toppen