New Orleans ble grønt etter Katrina

New Orleans ble grønt etter Katrina

Da orkanen Katrina sveipet over golfkysten i 2005 og gjorde flere hundre tusen innbyggere hjemløse, lurte mange på om det i det hele tatt ville være mulig å gjenoppbygge byen. likevel så en håndfull eksperter muligheter etter naturkatastrofen.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

 Ble grønn by

I kjølvannet av stormen Katrina strømmet veldedighetsorganisasjonene til med flere millioner dollar i donasjoner som skulle gå til gjenoppbyggingen av byen, i form av grønne bygg. Dette førte til en grønn byggetrend i byen.

Nå, ti år senere, forteller eksperter på grønne bygg at arbeidet med å gjenoppbygge byen kan tjene som et forbildeprosjekt for andre samfunn.

Organisasjonen "Make it Right Foundation" er stiftet av skuespilleren Brad Pitt. Den har vært med på å bygge mer enn 100 hjem i den hardt rammede bydelen Lower Ninth Ward.

I disse boligene ble det installert solcellepaneler for å redusere energiutgiftene, og resirkulerte byggematerialer. Alle husene ble bygget etter LEED Platinum standard, som er den høyeste betegnelsen for bærekraftige bygg, utstedt av U.S Green Building Council.

Grønn by for økonomi og helse

Grønne bygg gir huseiere med lave inntekter en mulighet til å kutte energikostnadene. I New Orleans ligger strøm- og gassregningene i dag på omkring 250 kroner (30$U.S.D) i måneden, mens konvensjonelle bygg forbruker mer enn 830 kroner i måneden på samme utgifter.

Grønne byggematerialer kan også ofte virke helsefremmende, særlig i samfunn med lave inntekter hvor astma er spesielt utbredt.

- Det er ikke bare fordi noen i samfunnet tror på grønne bygg, grønne bygg betyr lavere utgifter og færre turer til sykehuset for barn med astma, sier seniorrådgiver i organisasjonen "Make it Right", Taylor Royle til Time Magazine.

- Den grønne byggegruppen "Global Green" har fått en varig tilstedeværelse i New Orleans´ samfunn, og tilbyr workshops på grønne bygg og inspiserer hjem for å identifisere kostnadseffektive forbedringer, sier Michelle Pyne i New Orleans for Global Green til Time.

Bærekraftige programmer

- Global Green har også beveget seg langt utover grønne boliger for å argumentere for offentlig politikk som oppmuntrer til grønne bygg i offentlig sektor, og andre løsninger for å gjøre byggingen i regionen mer bærekraftig.

- Offentlige skoler i New Orleans, hvorav 110 ble svært skadet under katastrofen, har i dag bærekraftige programmer og en hver ny skole må bygges med et minstekrav for LEED Silver standard, forteller Pyne til Time Magazine.

I tillegg til å tilby kostnadsbesparende og miljøvennlige gevinster, blir grønne boliger i byen bygget for å kunne tåle orkaner bedre.

"Make it Right" har for eksempel bygget boliger forhøyede fem eller åtte fot over bakken. Alle boligene har også tilgang til taket for å sikre at ingen er fanget på loftet under en flom

Artikkelen er oversatt fra Time.com

VERKTØY/20. februar 2018

Lanserer radio for byggeplassen

Kanonbra lyd, app-styring og uslåelig lang batteritid. Dewalts nye radio er tilpasset moderne byggeplasser og sørger for under-holdning på arbeidsplassen. TSTAK Radio & lader er både IP-klassifisert og værbestandig. Les hele saken

ENERGIEFFEKTIVISERING/20. februar 2018

Slik skal Enova få fart på energieffektiviseringen av bygg

Til tross for at mange tiltak er lønnsomme går det for tregt med energieffektiviseringen av bygg. Nå utlyser Enova en konkurranse for å få fram ideer til forretningsmodeller som kan få fart på markedet. Samtidig varsler de endringer i støttetilbudet til eksisterende bygg. Les hele saken

Til toppen