Nordens første svanemerkede skole bygges i Røyken

Nordens første svanemerkede skole bygges i Røyken

Sydskogen skole i Røyken kommune blir Nordens første svanemerkede skole. Det betyr at både skolebarn og ansatte får et bygg som er miljøvennlig, godt å være i og som kan brukes som pedagogisk virkemiddel. Skolen skal etter planen være ferdig i desember 2018.

  • breeam
Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Sydskogen skole i Røyken kommune skal etter planen stå ferdig i desember neste år. Et svanemerket skolebygg tilfredsstiller ambisiøse krav til både energibruk, byggeprosess, byggematerialer, ferdig bygg i bruk og til drift av bygningsmassen. Svanemerket stiller strengere krav enn myndighetene, og selv om det har vært mulig å svanemerke skoler siden 2016, er Røyken kommune og Sydskogen skole de første som tar sikte på å få det offisielle, nordiske miljømerket på skoleveggen.

- Røyken kommune har tidligere vist at de er en foregangskommune på miljø, så det er ikke tilfeldig at den første svanemerkede skolen kommer nettopp her, sier Anita Winsnes, direktør i Svanemerket, som selv bor bare et par steinkast fra den kommende skolen.

Vi satte opp tre mål for den nye skolen: Den skulle bygges i massivtre, være passivhus og tilfredsstille Svanemerkets krav

Røyken kommune har lagt vekt på miljø og energibruk i en årrekke, og har for eksempel gått over til jordvarme på snart alle sine bygg. Da Sydskogen skole skulle gjøres om, ønsket de kort og godt å bygge Norges beste miljøskole.

- Vi satte opp tre mål for den nye skolen: Den skulle bygges i massivtre, være passivhus og tilfredsstille Svanemerkets krav. Og alt dette får vi til. Det er veldig moro, sier Lasse Thue, leder i byggekomiteen i Røyken kommune.

Svanemerket skole – et valg for fremtiden

Svanemerket stiller krav til byggeprosessen og til alle materialene som brukes i bygget. Sydskogen skole bygges av massivtre, og Svanen krever at trevirket skal være bærekraftig produsert, slik at ikke de viktige skogressursene på jorda blir utarmet. Et svanemerket bygg er også mer energieffektivt enn de tekniske forskriftene krever. Videre sikrer Svanemerkets strenge kontroll av bygge­materialene at det finnes minimalt med skadelige kjemikalier i bygget.

- Både barn og voksne tilbringer mange timer daglig inne på skolen, og Svanemerket sikrer at også innemiljøet vil bli godt ivaretatt på Sydskogen, for eksempel ved å stille krav som gjelder både støynivå og lysinnslipp, sier Tormod Lien, markedsrådgiver i Svanemerket.

ALUMINIUM/17. oktober 2018

Aluminium, en versting som kan brukes om igjen fra gamle bygg

Wicona tilbyr blant annet aluminiumsprofiler, tilbehør og beslag. Prosjektmedarbeider Kristian Sivertsen og Ragnhild Lokna Nygård, Byggeteknisk rådgiver i Nygård Hydro building har spennende ting å fortelle på sin stand i utstillingslokalet. Les hele saken

BÆREKRAFT/17. oktober 2018

Saga Wood et miljøvennlig alternativt til trykkimpregnerte materialer

– Vi er her fordi vi tror helt og fullt på å at også i byggenæringen vil det settes krav til en mer miljøvennlig bransje. Dette ligger i vår DNA å arbeide miljøvennlig, sier Lars Høymann Kristensen fra Saga Wood. Les hele saken

BUILDING GREEN/17. oktober 2018

Building Green feirer Oslo sin status som miljøhovedstad

Møtestedet Building Green ble etablert i 2011, og har stadig vokst og blitt viktigere for Skandinaviske utbyggere. Nå er Building Green Norden største møtested for bærekraftig bygg og arkitektur. Møtestedet tar opp viktige utfordringer for bærekraftige nybygg og rehabilitering av eldre bygg. I København i fjor, ble utstillingen og konferansen besøkt av rundt 8 000 mennesker. Les hele saken

Til toppen