Skellefteås identitet som treby og gi et menneskelig og levende materiale midt i byen.
Skellefteås identitet som treby og gi et menneskelig og levende materiale midt i byen. (Illustrasjon: White Arkitekter )

Nordens høyeste trebygning

Skellefteå kommune har meld seg på konkurransen om å gå i høyden med store konstruksjoner i tre. Det svenske arkitektselskapet White Arkitekter vant oppdraget med å designe Skellefteås nye kulturhus, som blir på 19 etasjer.

  • Tre
Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

– Skellefteå Kulturhus og Hotell ligger midt i Skellefteå og preger bildet av byen og vil bli et landemerke for både innbyggere og besøkende. Det vil bli Skellefteås identitet, sier arkitektene Robert Schmitz og Oskar Norelius i White Arkitekter, som begge har ansvaret for prosjekteringen av bygget.

Fakta:

Byggherre: Skellefteå kommune

Arkitekt: White Architects

Ferdigstilt: 2020

Areal: 5500 m2

Kostnad: Om lag 100M Euro

White Arkitekter vant oppdraget med kulturhuset med forslaget "Side vid Side", som er en 19-etasjers trestruktur, som skal inneholde konsertsal, museum, kunstgalleri, bibliotek og et firestjerners hotell. Den nye bygningen vil bli blant Nordens høyeste bygninger i tre når den står ferdig i 2020.

Forsteker Skellefteås identitet som treby 

Bygget tar utgangspunkt i regionens mange hundre års rike bruk av tre til bygg og den lokale skog- og treindustrien, som er blant den største i Sverige.

– Det har også vært et mål at den lokale treindustrien skal få et utstillingsvindu for svensk tre, sier Schmitz og Norelius.

Den 24.940 kvadratmeter store bygningen skal settes opp med en limtrekonstruksjon, forsterket med stålstenger og med en innelukket glasskappe. Glasset et laget for at byggesystemet skal kunne ses utenfra. Det samme med aktivitetene i bygget. Fasadene skal kles med vanlige treplater og gullfarget aluminium.

Ambisjonen med bygget er at bylivet trekkes inn i bygget som representerer en åpen stue med flere innganger. Illustrasjon: White Arkitekter

Schmitz og Norelius forteller at tre er benyttet for å forsteke Skellefteås identitet som treby og gi et menneskelig og levende materiale midt i byen. Rommene er designet for maksimal fleksibilitet, med uttrekkbare vegger som skal skape nye rom og betjene en rekke funksjoner. 

Arkitektene Robert Schmitz og Oskar Norelius i White Arkitekter forteller at de ønsker å engasjere det bredere publikum, ikke bare kunstelskere. Derfor skal bygningens gjennomsiktighet gi forbipasserende muligheten til å oppleve hva som skjer bak scenen. Foto: Knut Werner Lindeberg Alsén

– Vi ønsker å engasjere det bredere publikum, ikke bare kunstelskere. Derfor skal bygningens gjennomsiktighet gi forbipasserende muligheten til å oppleve hva som skjer bak scenen, sier Schmitz.

Høyden til det nye kulturhuset vil gi utsikt over kommunens skogkledde landskap, og skal toppes med et grønt tak som gir termisk isolasjon, lydisolasjon, biologisk mangfold og regnvannabsorpsjon.

– Det er en ambisjon at bylivet trekkes inn i bygget som representerer en åpen stue med flere innganger, som skal forbinde fremtidige sykkel- og fotgjengerruter, noe som gir Skellefteå beboere et kulturelt knutepunkt som er lett tilgjengelig, sier Norelius .

"Side ved side"

At kulturen i fremtiden skal være del av utviklingen av Skellefteå, var viktig da kommunen annonserte konkurranse om et nytt kulturhus. Og responsen var stor. Kommunens storstue skal stå ferdig i 2020, og bli et nytt hjem for kunst, teater og litteratur i byen. Det skal huse Västerbottens teater, Skellefteå kunsthall, bybiblioteket og MAN – Museum Anna Nordlander. I tillegg er bygningen et helt nytt hotell. 

– Bygningen vender mot byen for å generere flyt på gatene i stedet for å skape et lukket galleri. Det skal etableres en attraktiv tur- og sykkelgate som forbinder Skellefteås ulike sentrumsområder og elva. Kulturhuset skal også ha liten satellitt i form av en flytende scene, sier Norelius

Skellefteå kulturhus og hotell ligger midt i Skellefteå og vil bli byens nye landemerke. Illustrasjon:  White Arkitekter

Kommunearkitekten Harriet Wistemar i Skellefteå kommune, som var et av jurymedlemmene i konkurransen, er fornøyd med resultatet. Hun har uttalt at det ble sendt inn ekstremt mange gode forslag, men til slutt var det "Side ved side" som best tilfredsstilte de krav og ønsker kommunen vill ha.

White arkitekter er Europas tredje største arkitektfirma med over 800 ansatte på 14 kontorer i Sverige, Danmark, Norge og England, i Norge har de reist bygg i Bjørvika og Oslo Plaza.

Til toppen