Norge åpner opp for ny energi-arkitektur

Norge åpner opp for ny energi-arkitektur

Nytt nordisk industrisamarbeid åpner opp for ny innovativ arkitektur med bruk av en helt ny type gjennomsiktige solceller til bruk i glass og fasader. Produktet ble lansert i april.

  • ENOK
Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Sapa Building Systems har nylig inngått et samarbeid med SolTech Energy Sweden AB om semi-transparente solceller til glass og fasader. Teknologien har ulike grader av transparens, som kan integreres i isolerglassmoduler og ulike størrelser og formater for integrering i bygningers ytre skall. Solcellene kan også fungere som solskjerming der graden av gjennomsiktighet bestemmer solskjermingseffekten. Jo mindre transparent, jo mer skjerming. Ved ulik transparens kan man også skape bilder og ulike grafiske løsninger i glasset. Konseptet er egnet for alt fra butikkvinduer til vinterhager.

[factbox id="1"]

– Solcellene åpner for helt nye arkitektoniske løsninger siden de kan benyttes til både ny estetisk formgiving og produksjon av elektrisitet. Mengden strøm som produseres er avhengig av hvor transparente cellene er, forteller administrerende direktør Frederic Telander i SolTech Energy til Fremtidens Byggenæring.

Glassfasader produserer strøm

For å beregne strømproduksjonen ved bruk av disse semitransparente solcellene tar man utgangspunkt i en standard solcelle på 1.200 x 600 mm og som er 100 prosent ugjennomsiktig. Den produserer 85 watt. Hvis man benytter 90 prosent gjennomsiktige celler produseres 8,5 watt, altså 10 prosent effekt i forhold til standardcellen, og utregningsmetoden er linjert: 50 prosent gjennomsiktighet gir 50 prosent effekt i forhold til en standard solcelle.

– Integrerte solcelleløsninger har alltid vært sentralt for SolTechs strategi. Vi er derfor stolte og glade for at en av verdens ledende aluminiumsprodukter velger SolTech som eksklusiv leverandør. Dette gir virkelig spennende forretningsmuligheter, sier Telander.

[factbox id="2"]

Ny arkitektur

– Det skal bli interessant å se hvordan arkitektene vil utvikle arkitekturen med disse løsningene. Man kan nesten ikke tenke seg hvordan en 100 kvadratmeter fasade kan kommunisere ulike budskap, og det helt konkret ved bilder og tekst. Bedrifter kan eksempelvis profilere seg på glassfasader på en ny måte; la oss kalle det kommunikativ arkitektur i mangel av noe bedre, forteller sier Johan Strand, administrerende direktør i Sapa Building Systems AB like etter lanseringen på Nordens største bygg-, VVS- og eiendomsmesse i Stockholm i april.

Integrerte produkter

Eksklusivitetsavtalen mellom Sapa Building Systems og SolTech Energy gjelder Norden og Baltikum. Avtalen med SolTech gir mulighet for å tilby integrerte produkter som har et attraktivt kostnadsbilde innen kommersielle bygg.

GJENVINNING/22. mars 2019

Fortsatt mange barrierer i veien for en sirkulær byggsektor

Byggebransjen står for betydelige utslipp og gjenbruksgraden i næringen er lav. Men hvorfor er det slik, og hvilke barrierer er de største? Norsk senter for sirkulær økonomi (NSSØ) og COWI tok debatten da de inviterte til sirkeltreff om materialgjenvinning i et sirkulært perspektiv. Les hele saken

Til toppen