Norge til VM-finalen i grønn arkitektur

Norge til VM-finalen i grønn arkitektur

Det er ikke så sjelden at man hører at noe er «den nye oljen» nå for tiden. Som regel er slike sammenligninger luftslott og rene ønskedrømmer. Men om noe skal forsvare sammenligningen, må det være kombinasjonen av innovative IT-løsninger og fremtidsrettede miljøgrep.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Og det er akkurat disse to momentene som kombineres hos DigiPlex Fet i Akershus. Et robust prosjekt som er et solid løft for lokalt næringsliv og norsk IKT. Og som nå også har havnet i det ypperste internasjonale rampelyset med sin nominasjon til MIPIM-Awards i kategorien «Best Innovative Green Building».

Eksklusivt selskap i Cannes

For i mars braker det løs igjen. MIPIM avholdes hver vår i Cannes, og har i løpet av få år etablert seg som verdens største messe for byutvikling og arkitektur. Deltagere fra alle verdenshjørner samles i noen hektiske dager for å diskutere hva og hvordan vi skal bygge en velfungerende, vakker og miljøvennlig fremtid sammen.

Og det er altså her DigiPlex Fet kommer inn i bildet. For på Fet har man fått til noe som kvalifiserer til kamp om de gjeveste medaljene i et eksklusivt heat mot storstilte prosjekter som miljøorganisasjonen IRENAs nybygg i de Arabiske Emiratene. Eller den internasjonale giganten AXAs hovedkvarter i Bruxelles.

[img id="1"]

Fremtidens næring i fremtidens bygg

Datasenteret på Fet er bygget av DigiPlex, etter en stram kravspesifikasjon av Norges største IT-selskap EVRY som har skrevet under på en 20-års kontrakt som leietager. Husene er tegnet av MAD arkitekter, og sammen med ingeniørene i Sweco har disse aktørene presset hverandre til å drive innovasjon innen både IT-løsninger og miljøbygg.

Et datasenter er den fysiske bygningsamssen som skal til for at du kan lagre ting i Skyen din, akkurat så kjapt, sikkert og effektivt som du forventer det. Det er snakk om servere og datamaskiner i et enormt omfang. Noe som stiller skarpe krav til både sikkerhet og energibruk, og nøkkelen til suksess har vært et nyskapende luftkjølingssystem som fjerner overskuddsvarme fra datamaskiner og servere ved hjelp av utendørsluft. Kombinert med moderne og energieffektive servere gjør dette grepet datasenteret på Fet til ett av de mest effektive og bærekraftige datasentre i verden.

På lag med fremtiden

For MAD arkitekter var prosjektet en reise inn i det ukjente, der både program, ulike særkrav og selve prosjektets fysiske omfang hadde et ambisjonsnivå man ikke har vært i nærheten av tidligere her til lands.

- For oss handlet det om å løse en serie tekniske utfordringer og koordinere eksperter fra ulike felter som kom inn med spesialkompetanse vi aldri kunne drømme om å selv besitte.

Det sier Maja Egge Sipus, MAD arkitekters Prosjektleder på Fet. Hun beskriver en prosess der ønsket om å gjøre et miljøbygg aldri kunne komme på bekostning av alminnelige krav som driftssikkerhet og vanlige krav til en robust prosjektøkonomi.

- Desto mer fantastisk er det at vi klarer å få en så formidabel annerkjennelse som en nominasjon til MIPIM awards. Men det aller beste er allikevel følelsen av å være på lag med fremtiden. IT er den nye oljen, og vi er stolt over å gjøre vårt for at dette skal bli en grønn næring, avslutter Sipus.

Om det blir gull til Norge? MIPIM går av stabelen 15. – 18. mars i Cannes.

 

FASADE/21. februar 2018

Lansere et revolusjonerende monteringssystem

I april 2018 vil Q-railing lansere et revolusjonerende monteringssystem som skal gjøre det svært så enkelt å montere glass. Q-railing vil presentere det nye monteringssystemet på messen Fensterbau Frontale i Nürnberg 21. - 23- mars og via en direktestrømming på Facebook kl. 14.00 21. mars. Les hele saken

ENERGIEFFEKTIVISERING/20. februar 2018

Slik skal Enova få fart på energieffektiviseringen av bygg

Til tross for at mange tiltak er lønnsomme går det for tregt med energieffektiviseringen av bygg. Nå utlyser Enova en konkurranse for å få fram ideer til forretningsmodeller som kan få fart på markedet. Samtidig varsler de endringer i støttetilbudet til eksisterende bygg. Les hele saken

Til toppen