Ny svømmehall med rekordstort solvarmeanlegg

Ny svømmehall med rekordstort solvarmeanlegg

Når Moelv svømmehall står ferdig vil den ha det største solvarmeanlegget som er installert på et enkelt bygg i Norge. Sweco har en sentral rolle i utbyggingen av prosjektet.

  • ENOK
Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Det omfattende prosjektet består blant annet av en barneskole og en flerbrukshall, i tillegg til svømmeanlegget. Det totale området dekker rundt 15 000 kvadratmeter, og etter høstferien skal elevene innta skolebygget. Oppdragsgiver er Ringsaker kommune, og Sweco er inne med en lang rekke fag.

– Dette har vært en stor jobb. Her bygger vi skole med uteareal, en felles park, ny svømmehall og flerbrukshall, sier prosjekteringsleder i Sweco, Stein Skinstad.

To frittstående bygg – én energipakke

I et vanlig byggeprosjekt vil fyringsanlegg og varmeanlegg være frittstående for hvert bygg. Slik blir det imidlertid ikke på Moelv.

[factbox id="1"]

– Byggene på tomten står 150 meter fra hverandre, men de skal ha et felles varmeanlegg. Ringsaker kommune krever også at alle nye næringsbygg skal ha tilknytningsplikt til fjernvarme. Videre har Eidsiva, som er energileverandør, satt et krav om at 80% av energien byggene bruker til oppvarming skal komme fra fjernvarmeanlegg, sier Skinstad.

Anlegget får det største solfangeranlegget som er installert på et enkelt bygg i landet. Her vil det årlige energiutbyttet være rundt 180 000 kWh. Premisset var at Moelv-anlegget skulle være etter passivhusstandarden, og dermed ble solfangere den eneste løsningen.

– Her har vi gått for en felles energipakke for alle byggene. Vi skal fange så mye energi vi klarer i solenergi, sier Skinstad.

Svømmehaller er store energisluk, men også her skal energibesparing stå i sentrum.

– Gråvannsgjennvinning fra garderobesystemet, samt blødevann fra bassenget skal brukes til oppvarming av resten av bygget. Dette er både økonomisk og energibesparende. Vi legger også enkelt til rette for eventuelle nye energiformer i fremtiden, sier prosjekteringslederen.

Utkantkommunene satser

I uke 40 inntar elevene skolebygget, og allerede til jul skal flerbrukshallen tas i bruk. Svømmehallen skal etter planen åpne til påske.

Skinstad er fornøyd med prosjektet som har involvert 25 - 30 Sweco-medarbeidere gjennom tre år.

- Utkantkommunene satser hardt, og det er derfor mange spennende prosjekter også i distriktene, avslutter Skinstad.

TRE/16. februar 2018

Rekordoppmøte på verdens største konferanse for byggekunst i tre

1700 deltakere fra hele verden deltok på verdens største møteplass for byggkonstruksjoner i tre, Forum Holzbau Garmisch. Flere norske bedrifter deltok for å oppdatere seg på de nyeste trendene innen internasjonal byggekunst i tre. Les hele saken

BIM/16. februar 2018

Fullsatt sal på seminaret om parametrisk design og BIM

Tirsdag 13. februar ble det for første gang i Norge arrangert seminar om parametrisk design/visuell programmering. Over 130 personer var til stede på Felix Konferansesenter for å høre en rekke norske og internasjonale foredragsholdere fortelle om hvordan de benytter dette i sin hverdag. Les hele saken

BYGGENÆRINGEN/15. februar 2018

Fortsatt stort behov for fagarbeidere i byggenæringen

38 prosent av bedriftene i byggenæringen sliter med å få tak i fagarbeidere viser ny undersøkelse fra BNL. I mars går fristen for å velge studieretning ut for landets 16-åringer, og selv om pendelen går riktig vei på landsbasis, er det alt for få som velger bygg- og anleggsteknikk. Les hele saken

Til toppen