Ny teknologi bevarer betong

Ny teknologi bevarer betong

Planiseal WR hydrofoberende impregnering hindrer klorider i å trenge inn i betong og sikrer mot frostskader. Denne typen preventivt vedlikehold kan gi enorme besparelser på rehabilitering over tid.

  • betong
Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

– All betong som utsettes for salt eller frost vil bli brutt ned over tid. La oss si at du skal rehabilitere en betongkonstruksjon som er noen tiår gammel, og dette har en kostnad på kr 3000-5000 per m2. Bruker du i stedet preventivt vedlikehold med Planiseal WR, kan kostnadene reduseres til en liten brøkdel av dette, forteller produktsjef Paul Stavem i Mapei AS.

Når betong utsettes for saltvann eller tinesalter begynner armeringsjernet å ruste. Dette er et problem både i parkeringshus og ved kaianlegg, bruer og andre konstruksjoner. Tilsvarende kan betong som står ute i vær og vind fryse i stykker på grunn av frostskader når vann trenger inn.

– Hydrofoberende impregnering gjør betongoverflaten vannavvisende, og kan dermed ha en bremsende effekt på alle fuktrelaterte skademekanismer og klorid-inntrenging. I fjor høst lanserte vi to slike produkter. Planiseal WR 90 GEL er et migrerende beskyttelsesprodukt basert på ren silan, spesielt god egnet for betong med høy fasthet. Planiseal WR 100 er en bruksklar migrerende væske som gjerne brukes på konstruksjoner med lavere fasthet.

Felles for begge er at de reagerer kjemisk med betongen og danner et sjikt på poreveggene. Dette reduserer overflatespenningene, slik at betongen blir vannavvisende.

– Begge Planiseal-produktene har gjennomgått omfattende testing i nordisk klima på betongtypene som er vanlig her i landet. Mapei har selvfølgelig omfattende dokumentasjon på denne testingen, understreker Stavem.

VEDLIKEHOLD/19. februar 2019

Flere offentlige bygg uten overflatebehandling

– Det finnes jo en del forskjellige definisjoner av hva som er en vedlikeholdsfri fasade. Hva er i grunnen vedlikeholdsfritt? Men om vi definerer dette som «ikke-overflatebehandlet trevirke» tror jeg neppe dette vil bli den helt store trenden i tiden fremover. Les hele saken

BIM/19. februar 2019

Bedre byggeprosesser med nye internasjonale standarder for BIM

Internasjonalt er bygge- og anleggsnæringen i sterk vekst, og med det følger behovet for effektive, globale verktøy som bygningsinformasjonsmodellering (BIM). De nye internasjonale standardene gir mer effektivt samarbeid, mener den norske lederen for arbeidsgruppen som har utviklet de nye standardene, Jøns Sjøgren fra Boligprodusentene. Les hele saken

Til toppen