Ny tilstedeværelses- og bevegelsesdetektor fra ESYLUX

Ny tilstedeværelses- og bevegelsesdetektor fra ESYLUX

Produsenten ESYLUX har utviklet ny tilstedeværelses- og bevegelsesdetektor for 230 V og KNX. Med en lett berøring av linseoverflaten kan disse styre ulike funksjoner.

  • Produkt
Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Med KNX kan du styre ulike kommunikasjonsobjekter. Detektorene kan dermed erstatte lysbryteren eller KNX-tastsensoren, og ikke minst blir installasjonen enkel. Detektorene har flere nyttige egenskaper som fleksible intervaller ved impulsdrift og justerbar følsomhet av den integrerte akustikksensoren.

Å styre utstyr ved lett berøring av overflaten er nå blitt vanlig enten det handler om smarttelefoner, nettbrett eller bordlamper. Dette gjør betjeningen behagelig, reduserer materialbruken og som oftest blir installasjonen enklere. Nå er det for første gang også mulig å styre den sentrale delen av behovstyrt bygningsautomasjon på denne måten.

Integrert berøringssensor erstatter lysbryter eller KNX-tast

Tilstedeværelses- og bevegelsesdetektorene PD/MD-C 180i/16 TOUCH fra ESYLUX for 230 V eller KNX har integrert berøringssensor som reagerer på berøring av detektorlinsen. På 230 V-utførelsene kan du med et kort trykk slå på og av belysningen. Med et lengre trykk kan du hente flere forhåndsinnstilte program. De to berøringsmodiene på KNX-detektorene kan kobles direkte til ulike kommunikasjonsobjekter. Dermed kan brukeren hente fram scener eller starte persiennen samtidig med eller i stedet for å slå på eller av eller dimme belysningen. "Dette innovative konseptet gjør at en ekstern lysbryter eller en KNX-tastsensor blir overflødig", ifølge Marcus Pabsch, produktsjefen hos ESYLUX.

I store rom kan flere 230 V-detektorer kobles parallelt med hverandre (ved automatisk lastgjenkjennelse), og KNX-utførelsene kan konfigureres som master eller slave for utvidelse av detekteringsområdet. Alle variantene har dessuten en fysisk eller digital tasteinngang, slik at lyset kan slås på og av på vanlig måte, f.eks. fra den andre enden av et stort rom. Tilstedeværelsesdetektorene har dessuten en HVAC-utgang slik at eksternt utstyr i tillegg til belysningen kan tilkobles. Ved behov kan en da stille inn en separat tidsforsinket utkobling.

Tilpasningsbar mikrofonfølsomhet og impulsintervaller

I rom med mange vinkler hvor PIR-sensorikkens bevegelsesregistrering kan være noe begrenset, vil den integrerte mikrofonen automatisk forlenge tidsforsinket utkobling ved å registrere lyder. Mikrofonfølsomheten kan innstilles på fire ulike trinn for å tilpasses ulike omgivelser. Også fleksibel: Innstillingen av impulsdrift. Her sender detektoren kun korte enkeltimpulser ved registrering av bevegelse. "Dette beskytter etterkoblet utstyr for overoppheting som f.eks den sentrale bryterenheten ved inn- og utkobling av belysningen i trappehus", ifølge Marcus Pabsch. Lengden på intervallene mellom impulsene kan dessuten justeres mellom 2, 5, 15 eller 30 sekunder. Dermed tilpasses aktuelle krav til takten til den sentrale byggautomasjonen.

TOUCH-detektorene har et detekteringsområde på 180 grader og en rekkevidde på 16 meter i diameter. Strømtilkoblingsenheten har lang levetid, og pluggene gjør monteringen enkel. Detektorene kan festes til merkebrytere ved behov.

TEK17/22. februar 2019

Trapper tar langt flere liv enn branner

– Det finnes riktig nok ikke sikre tall på dette, men undersøkelser tyder på at trapper tar nær dobbelt så mange liv per år som branner gjør. I tillegg kommer jo alle skadene, og her er det nok store mørketall. Det er på tide å ta dette problemet på alvor. Les hele saken

Til toppen