Veilederen vil bli liggende på hjemmesidene til Trefokus, Bygg21 og Direktoratet for Byggkvalitet (DiBK).
Veilederen vil bli liggende på hjemmesidene til Trefokus, Bygg21 og Direktoratet for Byggkvalitet (DiBK). (Foto: Moeleven)

Nytt digitalt verktøy tetter kunnskapshull om bygging i tre

Bygg21 og Trefokus lanserer en digital veileder som vil gjøre det enklere for eiendomsutviklere og utbyggere å velge trebaserte løsninger.

  • Tre
Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Bygg21 og Trefokus sin nylanserte treveileder er en digital plattform som gir eiendomsutviklere, arkitekter, rådgivere og andre beslutningstakere i byggeprosjekter svar på viktige spørsmål om bygging i tre. Veilederen tar for seg viktige spørsmål knyttet til blant annet økonomi, bærekraft, brannsikkerhet, byggesystemer, montering, logistikk og andre hensyn som er viktige å være bevisst i startfasen av et prosjekt.

Veilederen vil også bli liggende på hjemmesidene til Trefokus, Bygg21 og Direktoratet for Byggkvalitet (DiBK). Treveilederen er utviklet i samarbeid med en tverrfaglig gruppe av aktører med særlig kompetanse og erfaring knyttet til bygging med tre som materiale. Utviklingen av veilederen har også fått økonomisk støtte fra Innovasjon Norge.

Denne veilederen dekker et informasjonsgap som kanskje tidligere har hindret mange fra å velge å bygge med trebaserte løsninger.

- Sverre Tiltnes

Bygg21-direktør Sverre Tiltnes håper treveilederen kan bidra til at flere utviklere velger tre som materiale.

- Det er godt dokumentert når det er fordelaktig å bygge i tre, men dette er fortsatt en godt bevart hemmelighet for mange byggherrer. Denne veilederen dekker et informasjonsgap som kanskje tidligere har hindret mange fra å velge å bygge med trebaserte løsninger, sier Tiltnes.

Leder i informasjonsselskapet Trefokus, Aasmund Bunkholt, jobber daglig med å spre kunnskap om mange av fordelene ved å bygge i tre. Han opplever at mange utviklere har fått øynene opp for mulighetene til å skape gode løsninger ved bruk av treelementer, massivtre, tremoduler eller andre trebaserte byggemetoder.

- Mange er usikre på om deres prosjekt egner seg for å bli bygget i tre. Treveilederen viser eksempler på beste praksis fra hele verden og gir svar på de mest stilte og vanligste spørsmålene. Vi har bevisst valgt å ikke bli for tekniske eller fylle veilederen med for mye informasjon om regelverk, men henviser og lenker til kunnskapskilder der det er hensiktsmessig, forklarer Bunkholt.

Veilederen vil jevnlig oppdateres med siste tilgjengelige kunnskap om rett og god praksis knyttet til bygging i tre. Du finner den her.

VERKTØY/20. februar 2018

Lanserer radio for byggeplassen

Kanonbra lyd, app-styring og uslåelig lang batteritid. Dewalts nye radio er tilpasset moderne byggeplasser og sørger for under-holdning på arbeidsplassen. TSTAK Radio & lader er både IP-klassifisert og værbestandig. Les hele saken

ENERGIEFFEKTIVISERING/20. februar 2018

Slik skal Enova få fart på energieffektiviseringen av bygg

Til tross for at mange tiltak er lønnsomme går det for tregt med energieffektiviseringen av bygg. Nå utlyser Enova en konkurranse for å få fram ideer til forretningsmodeller som kan få fart på markedet. Samtidig varsler de endringer i støttetilbudet til eksisterende bygg. Les hele saken

Til toppen