Nyttig teknologi for fremtidens byggeplass
(Foto: NoIS)

Nyttig teknologi for fremtidens byggeplass

På årets Byggedagene viste NoIS frem hvordan Augmented Reality og Virtual Reality kan benyttes i forbindelse med flere ulike komponenter i prosjektering av bygg.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Leserinnlegg av Frode Tørresdal, Utviklingssjef BIM og Konstruksjon NoIS.

Byggedagene er byggenæringens store begivenhet og i år hadde NoIS stand sammen med Norconsult i mingleområdet på Oslo Plaza. Her viste vi frem litt av fremtidens teknologi og hvordan vi bruker Augmented Reality og Virtual Reality i prosjekteringen.
 
Vi hadde for anledningen fått laget en del av en tre-forskaling der vi kunne se armerings-stenger modellert i 3D opp mot den «ekte» forskalingen på en iPad. Hensikten er at jernbinderen enkelt skal kunne bevege seg rundt en forskaling og se hvordan armerings-stengene skal plasseres, og kunne peke på skjermen og få frem tilleggsinformasjon.
 
Etter at monteringen er gjort, vil han enkelt kunne se om all armering og innstøpningsdetaljer har kommet med, og om de er på riktig plass.

Den virtuelle modellen hentes direkte fra BIM-modellen og ble vist på både nettbrett, mobiltelefon og Microsoft sine AR-briller HoloLens.

Konseptet vil også kunne brukes ved montering av rør, elektro og andre komponenter i et bygg, samt i forbindelse med få oversikt over hva som skjuler seg inne i vegger og over himling.

Løsningen vi viste frem på Byggedagene er en prototyp, men vi jobber for tiden med flere prosjekter der vi skal bruke teknologien både ute på byggeplass og i forvaltning og drift av ferdige anlegg.

TRE/10. desember 2018

Mener prefabrikkert konstruksjon er en bedre måte å bygge på

Blueprint Robotics produserer prefabrikkerte, tilpassede treelementer til husbygging. Alle elementene inkluderer Kerto® LVL-produkter (laminert finertre) fra Metsä Wood. Begge selskapene mener at prefabrikkert trekonstruksjon kan gjøre byggeprosessen rask, enkel og grønn. Les hele saken

Til toppen