Nyutviklet sandwichpanel som  klarer kravet EI 90-M

Nyutviklet sandwichpanel som klarer kravet EI 90-M

For at en brannavskillende vegg også skal klare mekanisk påvirkning har det tidligere vært behov for tyngre konstruksjoner først og fremst i betong. Med Lindabs nye sandwichløsning vil det være mulig å klare kravet for EI 90-M med en svært forenklet konstruksjon.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Nå tegnes kartet på nytt – Lindab har utviklet en løsning med et enkelt sandwichelement som klarer kravet til EI 90-M uten kompliserte forsterkninger.

Har sendt inn patentsøknad

Brannsikre vegger bygges med ubrennbare mineralullelementer og kan derfor motstå brann på en utmerket måte. Men for at veggene også skal klare mekanisk motstand under en brann, for eksempel dersom et tak raser inn, har det vært behov for kompletterende konstruksjoner først og fremst i betong. Disse kostnadskrevende komplementeringene er nå historie ettersom Lindab har testet sin løsning og sendt inn patentsøknad for et sandwichpanel som klarer kravet EI 90-M på egen hånd.

Fokus på utvikling av nye innovative løsninger

For å oppfylle kravene i standarden skal veggen motstå at det slippes en sekk med blylodd som veier 200 kg fra en høyde på 1,5 meter mot en vegg som utsettes for kraftig brann i 108 minutter – i testen er det krav om at konstruksjonen skal tåle tre slike slag.

- Det er inspirerende at vi i Lindab er i forkant og først i bransjen med denne type løsning, sier Terje Tolleshaug, salgssjef for byggevare og byggpartner.

- Lindab har stort fokus på utvikling av nye innovative løsninger, spesielt med tanke på å forenkle byggingen. Med store krav fra kundegruppe vår, både med hensyn til brannløsninger, innbrudds løsninger eller teknisk utfordrende prosjekter, er vi veldig forøyd med å kunne tilby M-klassifiserte elementer som i høyeste grad vil forenkle byggingen for våre kunder. Det at vi nå kan tilby M-klassifiserte elementer gjør oss til en enda mer komplett leverandør. Dette panelet er unikt i bransjen og jeg tror etterspørselen vil bli stor, avslutter Terje Tolleshaug.

Testene på Lindabs paneler er gjennomført hos SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Borås, som er sertifisert for å utføre denne type tester.

Til toppen