På vei mot enklere tekniske anlegg

På vei mot enklere tekniske anlegg

Tekniske anlegg er ofte unødvendig kompliserte, krevende å drifte og levetiden forkortes i praksis. Nå kan du få tips til forenkling, og inspirerende norske prosjekter er på vei.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Forskningsprosjektet Naturligvis og Grønn Byggallianse arrangerte forrige uka seminar om passiv klimatisering av bygg.

Tilpasse luftmengder

Resultater fra skisseprosjektet for Avantors Gullhaug Torg ble presentert på seminaret. Deler av dette bygget planlegges med naturlig ventilasjon, etter inspirasjon fra 2226-bygget i Lustenau. Et viktig prinsipp er varierende luftmengder gjennom året.

- Temperatur og relativ fuktighet er mye viktigere enn luftmengdene for opplevd luftkvalitet, understreker sjefsrådgiver Tor Helge Dokka i Skanska Teknikk.

Han mener forskning gir støtte for å tilpasse luftmengder etter årstid, særlig i de kaldeste periodene.

Ikke bare naturlig ventilasjon

Professor Per Heiselberg fra Aalborg Universitet understreket at naturlig klimatisering ikke bare handler om naturlig ventilasjon.

- Det er ikke enten-eller. Man må forsøke å finne den løsningen som passer til bygget, sier han.

Dette er i tråd med prinsippene i Grønn Byggallianses tipshefte og veileder til enklere tekniske anlegg, som også ble presentert på seminaret. Veilederen beskriver også løsningen i det mye omtalte 2226-bygget, og relevans for norske forhold. Her finner du lese mer om tipsheftet og veilederen.

Krav til inneklima

Uansett løsning er det viktig å ivareta kravene til inneklima – og det er ikke det samme som krav til luftmengder.

- Mekanisk ventilasjon er prosjektert etter noen forutsetninger. Hvis ikke forutsetningene holder, holder heller ikke løsningen. Ventilasjonsbransjen har i virkeligheten ikke særlig fokus på inneklimakrav; de har primært fokus på luftmengder, mener Heiselberg.

BELYSNING/20. februar 2019

Giganthall fikk pris for lysbruk

– Dette er et stort prosjekt, det er ingen tvil om det. 4 spor inne i fjellet, der de to midtre sporene er dimensjonert for passering av tog i 250 kilometer i timen sier sitt om hvilke tekniske utfordringer vi har møtt. Kanskje nettopp derfor er det hyggelig å få en utmerkelse for lysdesignet. Les hele saken

REHABILITERING/20. februar 2019

Slik skal Nationaltheatret bli flott igjen

En moderne hovedscene, omfattende restaurering, store tekniske utbedringer og arealer under bakken vil gi publikum og ansatte en helt ny opplevelse i Nationaltheatret. Nå søker Statsbygg etter en prosjekteringsgruppe som skal anbefale konkrete løsninger for oppussingen. Les hele saken

BIM/19. februar 2019

Bedre byggeprosesser med nye internasjonale standarder for BIM

Internasjonalt er bygge- og anleggsnæringen i sterk vekst, og med det følger behovet for effektive, globale verktøy som bygningsinformasjonsmodellering (BIM). De nye internasjonale standardene gir mer effektivt samarbeid, mener den norske lederen for arbeidsgruppen som har utviklet de nye standardene, Jøns Sjøgren fra Boligprodusentene. Les hele saken

Til toppen