Pixelisme – en ny byggestil som hyller forskjellighet

Pixelisme – en ny byggestil som hyller forskjellighet

En ny byggestil vinner frem blant arkitektene: Pixelismen. Her hylles variasjon og individualitet. Et av de materialene som passer som fot i hose til den nye stilen er noe så velkjent som murstein.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Pixelismen. Det høres fremmedartet ut, kanskje vekker det flere assosiasjoner til foto- og dataverdenen, hvilket ikke er helt feil. Bak begrepet ligger en ny ”pixellert” byggestil, som så smått holder på å vinne innpass i de store byene verden over – også her i landet.

Et unikt og frisk pust

Arkitekturhistorisk sett er pixelismen utsprunget av modernismen, bl.a. som en reaksjon på modernismens til tider fremmedgjørende arkitektur, hvor stringent ensartethet ofte var i fokus. Med pixelismen er det annerledes. Her leker arkitekter og byggherrer med forskjelligheten ved å sammensette bygningens elementer på en unik og frisk måte og tilføye et vell av variasjon via farger, former og byggematerialer.

[factbox id="1"]

Barcode som eksempel

Hvordan ser den så ut, denne pixelismen? Hvis du noensinne har gått en tur gjennom det ekstravagante ”Barcode”-kvarteret i Oslo, så har du støtt på pixelismen i aksjon. En av de kjente bygningene i kvarteret er DNBs hovedkontor designet av det hollandske arkitektfirmaet, MVRDV. Bygningens arkitektur er levende og integrerer store glasspartier med mursteinens enkelthet.

Kreativ estetikk

Nettopp murstein er et av de byggematerialene som passer som fot i hose til den nye byggestilen. Med murstein kan arkitekten og byggherren la fantasien få fritt spill. Utover å tilby en spennende palett av fargekombinasjoner og strukturer, som kan legges i forskjellige mønstre, støpes murstein også i et vell av former, så bygningen får akkurat det uttrykket som arkitekten eller byggherren ønsker.

Kombinerer man de rå mursteinene med pussede områder i forskjellige farger og strukturer, åpner det seg enda flere muligheter.

”Utsmykning med murstein var i tidligere tider nærmest en selvfølge. Men flere moderne bygg har beveget seg vekk fra den slags estetikk. Med pixelismen kommer kreativ estetikk igjen i fokus. Det er forfriskende og absolutt verdt å tenke inn i alminnelig boligbygg også”, uttaler Gitte Krusholm Nielsen, underdirektør for bransjeorganisasjonen, Byggitegl.no.

Bærekraftig bonus

Utover de kreative mulighetene, gir murstein samtidig bygningen en bærekraftig bonus, som gagner både miljø og økonomi. Murstein er f.eks. et av de sunneste byggematerialene på markedet, stort sett vedlikeholdsfritt og med på å senke bygningens energiforbruk.

Les mer om de kreative, miljømessige og økonomiske gevinstene med murstein på www.byggitegl.no og www.teglapp.com

VERKTØY/20. februar 2018

Lanserer radio for byggeplassen

Kanonbra lyd, app-styring og uslåelig lang batteritid. Dewalts nye radio er tilpasset moderne byggeplasser og sørger for under-holdning på arbeidsplassen. TSTAK Radio & lader er både IP-klassifisert og værbestandig. Les hele saken

ENERGIEFFEKTIVISERING/20. februar 2018

Slik skal Enova få fart på energieffektiviseringen av bygg

Til tross for at mange tiltak er lønnsomme går det for tregt med energieffektiviseringen av bygg. Nå utlyser Enova en konkurranse for å få fram ideer til forretningsmodeller som kan få fart på markedet. Samtidig varsler de endringer i støttetilbudet til eksisterende bygg. Les hele saken

Til toppen