Andrew Waugh står blant annet bak leilighetsprosjektet Dalston Lane i London, som er det største massivtre-prosjektet globalt i volum på 121 leiligheter.
Andrew Waugh står blant annet bak leilighetsprosjektet Dalston Lane i London, som er det største massivtre-prosjektet globalt i volum på 121 leiligheter. (Foto: Daniel Shearing / RGB)

– Potensialet for trearkitektur er stort i Norge

Den anerkjente arkitekten og forkjemperen for massivt tre som byggemateriale blir en av foredragsholderne under lanseringen av Building Green. Møtestedet samler den bærekraftige bygge- og arkitekturbransjen, og blir for første gang avholdt i Oslo i oktober.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Det har blitt på moten å bygge i tre i hele Europa. Og her i Norge følger vi godt med. Mjøstårnet i Brumunddal, som etter planen skal rage 80 meter over bakken i starten av 2019, ser ut til å stjele tittelen som verdens høyeste massivtrehus fra «Treet» i Bergen på 51 meter. Trearkitektur er i en spennende periode, men vi har fortsatt lang vei å gå, mener den anerkjente trearkitekten Andrew Waugh:

– Å bygge i tre blir fortsatt sett på som er kuriositet. Men tre er et utmerket byggemateriale og bidrar til å gjøre kloden mer grønn. Faktisk kan karbonavtrykket nærmest halveres hvis massivt tre blir brukt fremfor betong. 

Debatt om massivt tre

Og nettopp tre som byggemateriale er blant temaene som blir satt på dagsordenen når Nordens største bærekraftige bygge- og arkitekturevent, Building Green, slår opp dørene for første gang i Oslo i oktober.

  Foto: Daniel Shearing / RGB

Den langsiktige visjonen til Building Green er at energiforbruket i byggesektoren skal senkes markant og at bransjen skal bli bedre til å utnytte materialeressursene. Nettopp derfor blir det lagt opp til dialog og inspirerende foredrag fra inn- og utland om bærekraftige løsninger i bygge- og arkiteturbransjen. Blant foredragsholderne blir Andrew Waugh. Sammen med kollega Anthony Thistleton-Smith driver han arkitektfirmaet Waugh Thistleton Architects i London, som går i bresjen for krysslaminert massivtre (CLT) som byggemateriale:

– For å kunne løse bransjens klimautfordringer, er vi nødt til å samarbeide på tvers av fagområder. Building Green er et viktig møtested hvor vi kan starte opp nye samarbeid og lære fra hverandre, også på tvers av landegrenser, sier Waugh og legger til:

Andrew Waugh

– Under Building Green vil jeg fortelle om våre erfaringer med krysslaminert massivtre (CLT). Vi står blant annet bak leilighetsprosjektet Dalston Lane i London som nå er det største massivtre-prosjektet globalt i volum. Jeg vil fortelle om fordelene med CLT, om hvordan metoden er mer miljøvennlig, raskere, enklere, stillere, og generelt mer kostnadseffektiv enn plass-støpt betong. Håpet er at den norske bransjen kan lære noe av våre erfaringer. For med så mye skog i nærheten, er jo potensialet for mer trearkitektur i Norge stort. 

Medvind fra start

I tillegg foredragsholdere gir Building Green Oslo plass til utstillere som kan dokumentere for produktets eller løsningens bærekraftige egenskaper. Listen med både partnere og påmeldte utstillere er allerede lang.

– Vi har blitt mottatt med stor interesse fra den norske bransjen. Derfor skal man ikke vente altfor lenge hvis man ønsker å få en stand, sier Ditte Rosenquist, prosjektleder for Building Green Oslo.

Building Green samler den bærekraftige bygge- og arkitekturbransjen, og blir for første gang avholdt i Oslo i oktober. Bilde: Building Green

Blant de påmeldte utstillerne er leverandør av organisk isolasjon CBI Norge, som gjennom søsterbedriften CBI Danmark har hatt god erfaring etter deltakelse på Building Green i Danmark:

– Vi ble henrykt over å høre at Building Green endelig kommer til Norge, og meldte oss strakt på. Bærekraftige løsninger i byggebransjen er og har et eget nettverk, og vi ønsker å bli enda bedre kjent med dette nettverket, sier daglig leder Ove Sør-Reime.

Også CreoNordic gleder seg til å delta på Building Green i Oslo, forteller styreleder Åge Almås:

– Vi merker større etterspørsel etter miljøvennlige produkter fra både byggherrer og arkitekter. CreoNordic er en innovasjonsbedrift, og vi utvikler derfor nye produktkolleksjoner for å imøtekomme kravene. Erfaringer fra våre samarbeidspartnere, som har deltatt på Building Green i Danmark, tyder på at dette kan bli et viktig arrangement for den norske bransjen også. Vi gleder oss til å delta og vise frem være bærekraftige løsninger.

DIGITALISERING/ 9. april 2019

Styrker sin posisjon som digitaliseringspartner til byggebransjen i Norden

Infobric utvider sortimentet av smarte digitale løsninger for å øke sikkerheten og effektiviteten i den nordiske byggebransjen. Gjennom oppkjøpet blir Tempus AS med datterselskapet Templus AB nå en del av Infobric. Les hele saken

Til toppen