Protan har flere prosjekt på gang for overvannshåndtering.
Protan har flere prosjekt på gang for overvannshåndtering. (Bilde: Protan)

Protan fordrøyer vannet

Drammens-baserte Protan as viste på BRD Protan BlueProof, et system for vannfordrøyning som også ble nominert til Byggenæringens Innovasjonspris.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

– Protan BlueProof gjør det mulig å drenere vannet gradvis og kontrollert ned i avløpsnettet, slik at overvannsbelastningen som fører til oversvømmelser og flomskader reduseres, sier Terje Lyshaug, KAM Industri, Tak og Membraner i Protan AS.

Mer ekstrem nedbør

Med økt urbanisering, økt klimabelasting og mer ekstrem nedbør klarer ikke dagens overvanns- og avløpsnett å håndtere overvannet. Protan BlueProof er et revolusjonerende og Sintef-godkjent vannfordrøyningssystem for nye og eksisterende tak. Ved å utvide takets funksjon vil systemet utnytte eksisterende areal til overvannshåndtering.

– Takene ligger der, vi kan bidra til at de brukes til noe fornuftig, sier Lyshaug.

Det unike med BlueProof er at systemet fordrøyer vannet på taket, for deretter gradvis og kontrollert drenere vannet ned i avløpsnettet.

– På den måten reduserer vi overbelastningen som fører til oversvømmelse og flomskader. Vi monterer et ”minibasseng” med sluk, som kan forsinke avrenningen i opp til 24 timer, forteller Lyshaug.

– Kommunen kan ikke gjøre alt alene, og det kommer krav til eiere av bygårder og næringsbygg, sier han.

– Bygg Reis Deg er en veldig bra messe. Det er stor interesse for dette området, og vi har hat meget godt besøk på standen, sier Lyshaug.

BELYSNING/20. februar 2019

Giganthall fikk pris for lysbruk

– Dette er et stort prosjekt, det er ingen tvil om det. 4 spor inne i fjellet, der de to midtre sporene er dimensjonert for passering av tog i 250 kilometer i timen sier sitt om hvilke tekniske utfordringer vi har møtt. Kanskje nettopp derfor er det hyggelig å få en utmerkelse for lysdesignet. Les hele saken

REHABILITERING/20. februar 2019

Slik skal Nationaltheatret bli flott igjen

En moderne hovedscene, omfattende restaurering, store tekniske utbedringer og arealer under bakken vil gi publikum og ansatte en helt ny opplevelse i Nationaltheatret. Nå søker Statsbygg etter en prosjekteringsgruppe som skal anbefale konkrete løsninger for oppussingen. Les hele saken

BIM/19. februar 2019

Bedre byggeprosesser med nye internasjonale standarder for BIM

Internasjonalt er bygge- og anleggsnæringen i sterk vekst, og med det følger behovet for effektive, globale verktøy som bygningsinformasjonsmodellering (BIM). De nye internasjonale standardene gir mer effektivt samarbeid, mener den norske lederen for arbeidsgruppen som har utviklet de nye standardene, Jøns Sjøgren fra Boligprodusentene. Les hele saken

Til toppen