Rask konstruksjon med prefabrikkerte treelementer

Rask konstruksjon med prefabrikkerte treelementer

Bruk av treelementer gir raskere fullførelse av byggeprosjekter. Dette fører til mer lønnsomme konstruksjonsprosjekter og kortere tid før investeringen betales tilbake.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Bruk av prefabrikkerte treelementer er et overraskende raskt alternativ for byggearbeid på anleggsstedet. Tempoet på konstruksjonen holdes på ønsket nivå, fordi prefabrikkering reduserer noen av de vanligste risikoene på byggeplasser.

- Et eksempel på rask bygging er konstruksjonen av hovedkontoret til Diesel-Benelux Company i Amsterdam. En ekstremt kort byggeplan på bare ni måneder førte til valg av Kerto LVL takpaneler. Under disse ble resten av byggearbeidet fullført i tide, nevner prosjektunderleverandør med ansvar for trekonstruksjonen, Lambert van den Bosch fra Heko Spanten.

Smart værbeskyttelse på anlegget uten ekstrakostnader

En av de viktigste konstruksjonsfasene er å raskt bli ferdige med beskyttelsen på anlegget for å eliminere værrelaterte risikoer. I dag inkluderer alternativene for værbeskyttelse på anlegget å bruke raske konstruksjonsmetoder, som prefabrikkering eller å bygge under et telt.

Prefabrikkerte treelementer skjermer byggeplassen under, og gir beskyttelse som er langt bedre enn midlertidige alternativer – spesielt når det gjelder snølast og sterke vinder.

- For eksempel ga reising av Kerto LVL takelementer som ble brukt på logistikksenteret til DB Schenker i Finland et tak over hele bygningen på bare 15 dager. Dette er like mye tid som det ville tatt å reise et midlertidig telt. Bruk av prefabrikkerte takpaneler sikret at resten av arbeidet kunne fullføres i et beskyttet miljø og uten tilleggskostnader for midlertidig beskyttelse, sier Matti Kuittinen, arkitekt og forsker fra Aalto universitet.

Minimere faren for ulykker

Når byggearbeidet finner sted i kontrollerte innendørsforhold på prefabrikkeringsanlegget, er det mindre fare for ulykker og etterfølgende forsinkelser på byggeplassen. Dette skyldes at noen av de farlige fasene på byggeplassen ikke lenger er nødvendige.

- Montering av ferdige treelementer kan erstatte den potensielt farligere prosessen med å måtte bygge et tak fra bjelker, paneler og tekking i høydene på en uferdig bygning. Ulykker på stedet skjer naturligvis ikke hyppig, men hver enkelt av dem bør unngås, konkluderer van den Bosch.

Prefabrikkering “betaler seg” på byggeplassen

I følge fagfolk i byggesektoren, som ble intervjuet av McGraw-Hill Construction, hadde nesten 70 % av prosjektene som brukte prefabrikkerte elementer kortere tidsfrister og 65 % hadde reduserte budsjetter. I tillegg til at raskere byggeprosjekter fører til raskere inntekt, er det også andre fordeler fremgår på byggeplassen.

- Bruk av prefabrikkerte treelementer kan bidra til å betydelig redusere andre ulemper, som lossing av byggematerialer i nabolaget, i tillegg til mengden avfall på anlegget og behovet for å transportere det bort, tilføyer Kuittinen.

GJENVINNING/22. mars 2019

Fortsatt mange barrierer i veien for en sirkulær byggsektor

Byggebransjen står for betydelige utslipp og gjenbruksgraden i næringen er lav. Men hvorfor er det slik, og hvilke barrierer er de største? Norsk senter for sirkulær økonomi (NSSØ) og COWI tok debatten da de inviterte til sirkeltreff om materialgjenvinning i et sirkulært perspektiv. Les hele saken

Til toppen