Rendra lanserer åpenBIM plattform for nettbrett

Rendra lanserer åpenBIM plattform for nettbrett

Stadig flere i byggenæringen ser fordelene med å bruke BIM-modeller i byggeprosjekter. Tidligere har BIM-modeller vært isolert på relativt kraftige stasjonære datamaskiner.

  • BIM
Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Etter god norsk mottakelse lanserer nå det norske selskapet, Rendra, sin web-baserte åpenBIM plattform, for det internasjonale markedet. Den unike løsningen gjør det mulig å ta BIM-modellene ut på byggeplassen.

Rendra gjør BIM og tegninger tilgjengelig for brukerne på nettbrett, PC og smarttelefoner gjennom streaming teknologi. Dette gjør det enkelt å navigere, finne relevant dokumentasjon og dele viktig informasjon med andre mens man er ute på byggeplassen.

Begynte som studentprosjekt

[factbox id="1"]

- Vi startet i 2012 som en gruppe studenter ved NTNUs entreprenørskole, sammen med noen av personene som stod bak et selskap som utviklet 3D-teknologi for olje og gassektoren så tidlig som på 90-tallet, innleder medgründer Sigve Pettersen i Rendra.

- Dette selskapet hadde erfaring med integrert operasjoner i olje og gassektoren og vi ønsket å se på anvendelse av lignende løsninger i andre bransjer. Etter et møte i regi av buildingSmart Norge lærte vi mye om bygningsinformasjonsmodeller (BIM) på åpne formater (IFC), sier Pettersen.

- Her hørte vi at store aktører som Statsbygg etterspurte muligheter for å få BIM ut på byggeplass. Vi valgte derfor å bruke teknologien til å lage en løsning for byggebransjen, sier Pettersen.

Så raskt behovet

BIM modeller har lenge vært forbeholdt store stasjonære datamaskiner, hvor prosjekter først forsøkte å ta med BIM til byggeplassen som papirutskrifter. Gründerne så raskt behovet for å utvikle en løsning for å få modellene digitalt ut på byggeplassen.

- Gjennom observasjon ved Helsebygg Midt-Norges byggeprosjektet Kunnskapssenteret i Trondheim og ved Sykehuset i Vestfolds byggeprosjekt i Skjerve så vi raskt behovet for å utvikle Rendra O. Vi så at byggebransjen var moden for å ta i bruk BIM ute på byggeplassen i produksjonen. Ute på byggeplassen hadde de bare screenshots av de sammenstilte modellene, sier han.

Viktig samarbeid med bransjen

Både Sykehuset i Vestfold og Helsebygg Midt-Norge ble selskapets første betalende pilotsamarbeidspartnere i 2012.

- I februar 2012 var Prosjekt Nytt Østfoldsykehus (PNØ), som hadde store BIM ambisjoner, kommet godt i gang. De hadde gjennomført en dialogkonferanse hvor de hadde diskutert behovet for å få BIM ut på tynnklienter. Bygningsinformasjonsfilene var på flere gigabyte og de så ingen eksisterende løsninger som kunne gjøre det mulig å få disse modellene ut på byggeplassen, sier Pettersen.

- Vi jobbet den gang allerede med utviklingen av Rendra O og jeg kom i kontakt med Kjell Ivar Bakkmoen som var prosjektleder, forteller han ivrig.

- Etter at de hadde prøvd forskjellige løsninger uten å bli fornøyd, ble vi enige om å kjøre i gang et felles utviklingsprosjekt, forteller han.

Les resten av saken i neste nummer av Fremtidens Byggenæring.

VERKTØY/20. februar 2018

Lanserer radio for byggeplassen

Kanonbra lyd, app-styring og uslåelig lang batteritid. Dewalts nye radio er tilpasset moderne byggeplasser og sørger for under-holdning på arbeidsplassen. TSTAK Radio & lader er både IP-klassifisert og værbestandig. Les hele saken

ENERGIEFFEKTIVISERING/20. februar 2018

Slik skal Enova få fart på energieffektiviseringen av bygg

Til tross for at mange tiltak er lønnsomme går det for tregt med energieffektiviseringen av bygg. Nå utlyser Enova en konkurranse for å få fram ideer til forretningsmodeller som kan få fart på markedet. Samtidig varsler de endringer i støttetilbudet til eksisterende bygg. Les hele saken

Til toppen