Å arbeide miljøvennlig i alle ledd ligger i vår DNA, sier Lars Høymann Kristensen i Saga Wood.
Å arbeide miljøvennlig i alle ledd ligger i vår DNA, sier Lars Høymann Kristensen i Saga Wood. (Foto: Anders Høilund)

Saga Wood et miljøvennlig alternativt til trykkimpregnerte materialer

– Vi er her fordi vi tror helt og fullt på å at også i byggenæringen vil det settes krav til en mer miljøvennlig bransje. Dette ligger i vår DNA å arbeide miljøvennlig, sier Lars Høymann Kristensen fra Saga Wood.

  • Bærekraft
Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Han står på stand for det danske firmaet sammen med Margrete Olsen. På en utstillingsflate hvor mange utstillere snakker om tre og bygging i tre, merker de god interesse for produktet de promoterer.

Saga Wood har en ny type termomodifisert og linoljeimpregnert tre som har vist seg like holdbart som trykkimpregnert tre.

– Like holdbart, men mye mindre energikrevende, og mindre belastende for miljøet. Framtiden ønsker ikke trykkimpregnert tre. Saga Wood er et grønt produkt, fremhever Høymann Kristensen.

Saga-behandlingen består av en skånsom termobehandling sammen med impregnering med naturlig linolje. Termobehandlingen reduserer fuktopptaket i materialene og øker treets stabilitet.

Trykkimpregnert tre inneholder tungmetaller som er giftig for både mennesker og miljø. Saga Wood bruker europeisk tre, og kommer dermed mye bedre ut i et transportregnskap enn de som bruker trevirke importert fra andre verdensdeler.

Gjenvinner trevirke fra gjenbruksstasjoner

– Vi har et prosjekt gående med København kommune hvor vi termobehandler tre fra gjenbruksstasjonene i byen, slik at trevirket holder i 250 år. Vår nye teknologi bruker kun 10 % av den energien som brukes til å produsere tradisjonelle trykkimpregnerte materialer, forteller Høymann Kristensen.

Nå har Saga Wood kommet i dialog med kunder i Møre og Romsdal.

Vi er ikke redd for regn og vind og dårlig vær. Produktet vårt er faktisk helt ideelt får vestlandsvær, enten det er i Danmark eller Norge, sier Høymann Kristensen.

TEK17/22. februar 2019

Trapper tar langt flere liv enn branner

– Det finnes riktig nok ikke sikre tall på dette, men undersøkelser tyder på at trapper tar nær dobbelt så mange liv per år som branner gjør. I tillegg kommer jo alle skadene, og her er det nok store mørketall. Det er på tide å ta dette problemet på alvor. Les hele saken

Til toppen