Selvbyggeren lever i beste velgående

Selvbyggeren lever i beste velgående

Det foregår en kontinuerlig profesjonalisering av alle funksjoner innen byggeri, men den tradisjonsrike selvbyggingen er ikke død, hvis noen skulle ha trodd det. Nylig hadde Leca 42 personer på sitt selvbyggerkurs på Hamar.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

- Leca-suksessen i Norge er tuftet på opplæring av selvbyggere, sier Ole Fredrik Fodnes i Leca, som selv har gjennomført et stort antall slike kurs.

Helt siden starten på 50-tallet har Leca arrangert selvbyggerkurs. Til sammen har titusenvis av deltagere fått innføring i de gjeldende byggereglene, samt grunnleggende prinsipper for hvordan man murer med Leca.

De senere årene har Leca tilbudt nettbaserte e-læringskurs som i står grad har overtatt etter de tradisjonsrike «klasseromskursene». Men på Gjør Din Bolig Bedre-messen på Hamar hadde man 42 kursdeltakere som alle sammen tok selvbyggereksamen og ble tildelt selvbyggersertifikat.

- Selvbyggersertifikat kan legges ved byggesøknaden som dokumentasjon på at man er kompetent til å gjøre egeninnsats, opplyser Fodnes. I følge byggereglene må du nemlig bevise kompetanse hvis du ønsker å være selvbygger, og da er et slikt kurs normalt tilstrekkelig, sier han.

Ikke alle skal bygge selv

Dagens kursdeltakere er ofte på kurset, ikke for å bygge selv, men for å lære seg hva som skal gjøres og hvordan. Og ikke minst få innblikk i saksgangen i en byggesak.

- I dagens samfunn er det jo vel så mange som bruker håndverkere når det nye huset føres opp. For mange som ikke kjenner til byggeteknikk og regler fra før, kan det føles som en ekstra trygghet å ha grunnleggende kunnskap om regelverk, slik at de kan følge opp at prosjektet utføres på korrekt vis og i henhold til byggereglene, sier Fodnes.

E-læring dominerende

Til tross for suksessen med mange deltakere på Hamar, mener Fodnes allikevel at det er e-læringen som vil dominere selvbyggeropplæring i tiden som kommer.

- Det er jo en effektiv måte å gjøre det på. Ressursbesparende for oss i Leca, og praktisk for folk flest som kan ta full opplæring hjemme i sofakroken. I 2015 hadde vi godt over 5.000 besøkende på e-læringen, og også i går ser vi et betydelig besøk.

TREARKITEKTUR/20. mars 2018

– Potensialet for trearkitektur er stort i Norge

Den anerkjente arkitekten og forkjemperen for massivt tre som byggemateriale blir en av foredragsholderne under lanseringen av Building Green. Møtestedet samler den bærekraftige bygge- og arkitekturbransjen, og blir for første gang avholdt i Oslo i oktober. Les hele saken

BETONG/20. mars 2018

Årets FABEKO-konferanse inngår i den internasjonale betongkonferansen

Den store internasjonale betongkonferansen ERMCO 2018 presenterer et stort spenn i temaer og inneholder mange spennende prosjekter og nyheter, flere av disse kommer fra Norge. Arrangementet på Radisson Blu Plaza i Oslo 7.-8. juni samler rundt 400 internasjonale deltagere som vil kunne delta på 45 interessante innlegg. Les hele saken

Til toppen