Sentral godkjenning stenger midlertidig for søknader

Sentral godkjenning stenger midlertidig for søknader

14. desember stenger Direktoratet for byggkvalitet midlertidig for mottak av søknader om sentral godkjenning. Fra 5. januar kan bedrifter søke sentral godkjenning på nye vilkår som trer i kraft fra nyttår.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

- På grunn av de nye vilkårene som trer i kraft 1. januar 2016, må vi gjøre større endringer i vår nettbaserte søknadsløsning for sentral godkjenning, sier avdelingsdirektør Steinar Fretheim i Direktoratet for byggkvalitet (DiBK).

- Det er betydelige endringer som skal gjøres i løsningen for å få inn de nye vilkårene. Vi har derfor valgt å stenge systemene for alle inngående søknader for å sikre at den nye løsningen skal fungere godt. I tillegg til å tilpasse de nye vilkårene har vi også hatt en full gjennomgang av hele løsningen for å øke brukervennligheten og gjøre det enklere å søke, sier Fretheim.

13. desember er siste frist for å søke på gammel ordning

Siste mulighet for å søke om sentral godkjenning før de nye vilkårene innføres, blir søndag 13. desember. Etter dette stenger DiBK for mottak av søknader.

Også søknader som sendes med post eller e-post, må være sendt til direktoratet innen samme dato for å kunne vurderes etter gammel ordning.

Ny ordning fra nyttår

Kravene til sentralt godkjente foretak skjerpes fra nyttår. Fra 2016 skal nye tilleggsvilkår bidra til å sikre lovlydig drift og dermed styrke sentral godkjenning som virkemiddel for kvalitet. De nye seriøsitetsvilkårene innebærer at bedriftene må oppfylle lovpålagte krav knyttet til blant annet betaling av skatt og merverdiavgift.

- Dersom du skal endre eller fornye din sentrale godkjenning, anbefaler vi at du venter til den nye ordningen er på plass. Fra tirsdag 5. januar 2016 kan du søke om sentral godkjenning på nye vilkår, fortsetter Fretheim.

Forslag til endring av kriteriene for å få sentral godkjenning hadde høringsfrist 30. september. Kommunal- og moderniseringsdepartementet vurderer nå høringsinnspillene og vil fastsette de endelige vilkårene som vil gjelde fra 1. januar 2016.

Nytt godkjenningsmerke

Som en del av den nye ordningen, kommer også et helt nytt godkjenningsmerke.

- Sentral godkjenning vil fortsatt være en frivillig kvalitetsordning som beskriver bedriftens kompetanse gjennom dokumentert utdanning, praksis og styringssystem, og at den har et system for kvalitetssikring. Ved å ha sentral godkjenning basert på de nye seriøsitetsvilkårene, viser bedriften at den oppfyller lovpålagte krav knyttet til betaling av skatt og merverdiavgift. Bedrifter som blir sentralt godkjent i 2016 skal bruke det nye godkjenningsmerket, avslutter Fretheim.

TRE/17. juli 2018

Et utstillingsvindu for konstruksjonsprodukter i tre

Metsä-gruppens nye besøkssenter i Äänekoski i sentrale Finland, er et godt eksempel på rask konstruksjon ved bruk av tre. Bygningen på 1000 m2 viser hvordan Metsä Woods Kerto LVL-produkter muliggjør rask, lett og grønn konstruksjon. Bygningen kombinerer industrielt produserte treelementer og unike arkitektoniske løsninger med detaljert tømrerarbeid. Les hele saken

Til toppen