– Jeg er stolt over den innsatsen som har vært lagt ned de siste årene innenfor HMS, både av oss i Skanska, men også i hele bransjen, sier konsernsjef i Skanska Norge, Ståle Rød.
– Jeg er stolt over den innsatsen som har vært lagt ned de siste årene innenfor HMS, både av oss i Skanska, men også i hele bransjen, sier konsernsjef i Skanska Norge, Ståle Rød. (Foto: Kjetil Grefsrud)

Setter sikkerhet først

Denne uken deltar 240 000 personer i Sikkerhetsuka 2018 - bransjens største sikkerhetskampanje. Ansatte på 10 000 prosjekter i 11 land forplikter seg til å bedre sikkerheten og ta vare på alle som jobber i en næring som fortsatt rammes av alt for mange skader og ulykker.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Siden starten av 2000-tallet har Skanska jobbet systematisk med å bedre sikkerheten på prosjektene våre. Det gode arbeidet har gitt resultater, og vi har sett en stor nedgang i antall dødsulykker og alvorlige skader. Dette har ført til at Skanskas H1-verdi har gått fra 25 i 2000 til 1,9 i 2017. Sikkerhetsuka er blitt en bærebjelke i HMS-kulturen vår og arrangeres nå for 14. gang. I år har vi valgt et bredere perspektiv enn tidligere, ved at sentrale helsemessige utfordringer arbeidstakerne våre står overfor også er et viktig tema.

– Jeg er stolt over den innsatsen som har vært lagt ned de siste årene innenfor HMS, både av oss i Skanska, men også i hele bransjen. Samtidig må vi erkjenne at det fortsatt er alt for mange som blir skadet og syke av å jobbe på våre prosjekter. Dette kan vi rett og slett ikke godta. Alle må bidra inn i dette arbeidet og vi må være villige til å lære av hverandre. Vi må bedre forståelsen for hvorfor vi må endre måten vi jobber på. Dette er et felles ansvar for hele bransjen. Vi må dele de samme verdiene og bli bedre sammen, sier konsernsjef i Skanska Norge, Ståle Rød.

Komplisert og hektisk

Arbeidshverdagen på et typisk byggeprosjekt er komplisert og hektisk. Det kan til enhver tid være flere hundre personer fra en rekke ulike selskaper som utfører risikofylt arbeid

– Det er krevende å drive godt HMS-arbeid. Vi har utviklet gode rutiner, systemer og prosedyrer, og satt fokus på god planlegging. Dette skal vi fortsette med fremover, men vi vil også jobbe enda hardere for å utvikle en sterk felles HMS-kultur. Vi ønsker å vise vei og ta en ledende rolle i dette arbeidet, men vi klarer ikke å få til dette på egenhånd. Vi vil derfor jobbe for et enda tettere samarbeid på HMS med våre leverandører, samarbeidspartnere og byggherrer, sier HMS-direktør i Skanska, Peer Christian Anderssen.

I år vil derfor Sikkerhetsuka markere starten på et større arbeid med å styrke HMS-kulturen på Skanskas prosjekter. Våre egne ansatte, UE-er, innleide, byggherrer og myndighetene må gå sammen om å tenke HMS i alt vi gjør. Skal vi nå målet vårt om null skader og ulykker på våre prosjekter, må vi bry oss om hverandre.

VEDLIKEHOLD/19. februar 2019

Flere offentlige bygg uten overflatebehandling

– Det finnes jo en del forskjellige definisjoner av hva som er en vedlikeholdsfri fasade. Hva er i grunnen vedlikeholdsfritt? Men om vi definerer dette som «ikke-overflatebehandlet trevirke» tror jeg neppe dette vil bli den helt store trenden i tiden fremover. Les hele saken

BIM/19. februar 2019

Bedre byggeprosesser med nye internasjonale standarder for BIM

Internasjonalt er bygge- og anleggsnæringen i sterk vekst, og med det følger behovet for effektive, globale verktøy som bygningsinformasjonsmodellering (BIM). De nye internasjonale standardene gir mer effektivt samarbeid, mener den norske lederen for arbeidsgruppen som har utviklet de nye standardene, Jøns Sjøgren fra Boligprodusentene. Les hele saken

Til toppen