Slik skal Operaen bevares de neste 100 år

Slik skal Operaen bevares de neste 100 år

Operataket i Oslo blir nå skannet og 3D-fotografert av forskere. Hensikten er å finne ut hvordan marmoren best mulig skal tas vare på – i minst 100 år framover.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

- Det som skjer her er en del av et treårig EU-prosjekt, forteller Statsbyggs prosjektleder Resty Garcia, med bena plantet på operataket. Hans oppdrag er å finne nye, gode løsninger for å holde marmoren hvit og ren, og å unngå misfarging i framtiden.

Kveldsjobb

Garcia og tre tyske forskere har koblet opp avansert kamera- og skannerutstyr. De venter bare på at sola skal gå ned bak Norges mest populære tak.

- Vi skal ta bilder av operataket flere ganger de neste tre årene. På dagtid varierer farger og lys, så derfor gjør vi jobben om kvelden. Da sikrer vi at bildene tas under samme forhold, sier Max Rahrig, forsker ved Universitetet i Bamberg i Tyskland.

[img id="1"]

- Bildene skal dokumentere hvordan steinen påvirkes av både vær, forurensing og rengjøring, sier Garcia i Statsbygg.

Pensler marmoren

Senere skal operataket pensles med forskjellige renholds- og impregneringsprodukter. Deretter blir det en ny runde med 3D-skanning- og fotografering for å se hvordan marmoren reagerer.

Det vil gi ny kunnskap og nye metoder for vedlikehold av bygninger som benytter spesielle bygningsmaterialer – som marmor.

De neste 100 år…

- Operaen er fredet og er et viktig kulturhistorisk bygg. Nå skal vi finne ut av hvordan Operaen skal tas vare på de neste 100 årene, sier Garcia.

Teppet har gått ned for siste forestilling ved Den Norske Opera & Ballett, strømmen av turister på taket har stilnet og sola har gått ned. Det betyr at det tyske forskerteamet får begynt sitt arbeid med å ta bilder av den velkjente Carrara-marmoren.

- Det er en magisk stemning med stjerner, et lyssatt operatak og utsikten til fjorden, sier Rahrig, som ser fram til å komme tilbake om noen måneder for en ny runde med fotografering og skanning.

JURIDISK/25. april 2019

Kjøper har fortsatt risikoen for om tomten kan utnyttes

Høsten 2018 avsa Høyesterett dom hvor kjøpet av en boligtomt ble hevet, da det viste seg at tomten var ubebyggelig som følge av et offentligrettslig byggeforbud. Enkelte har oppfattet at dette kunne være en oppmyking av kjøpers risiko og at det nå er mindre behov for å sjekke tomten grundig før kjøp. Les hele saken

Til toppen