Slik unngår du fuktskader

Slik unngår du fuktskader

Kostbare skader i form av utbedringer, dårlig inneklima og helseproblemer kan bli konsekvensene ved manglende fuktkontroll under byggeprosessen.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Etter en fuktig sommer flere steder i landet går det nå mot høst. Mange tror at fukt er et problem om vinteren, men oppvarmet luft inneholder mer fuktighet enn kald luft, noe som gjør sommerhalvåret til den mest fuktige sesongen.

Dersom man ikke tilrettelegger for god avfukting i byggeprosesser på denne tiden av året kan det by på utfordringer for byggebransjen. Fukt kan nemlig føre til omfattende skader på bygninger og et skadelig inneklima hvor helseproblemer blir en naturlig konsekvens.

Kostbare skader

– Fuktskader under byggeprosessen er en av de største tekniske utfordringene i byggenæringen, og fører hvert år til kostnader i milliardklassen. Kunnskap om hvordan man forebygger og håndterer fuktskader kan derfor bidra til å unngå kostbare skader på ny bebyggelse, sier produktleder for Varme, Tørk og Miljø i Cramo, Øivind Flaathen.

Han forteller at en vanlig løsning om vinteren er å bruke varmeaggregater for å holde fukten ute av bygg som er under oppføring, men viser til at en avfukter i kombinasjon med en luftrenser er like viktig for å unngå alvorlige fuktskader.

– Man vil kunne oppnå et lavere energiforbruk hvis man erstatter mye av varmen med avfukting. Det vil også gi et bedre tørkeresultat og en bygningsmasse som har lengre levetid, sier Flaathen.

Nødvendig avfukting

Produktlederen forteller videre at det er viktig for Cramo å utarbeide planer for fuktsikring samt dokumentere prosessen som gjennomføres.

– Det er viktig å være tidlig ute med avfukting for å kunne sikre seg et tørt og friskt bygg på en enkel og effektiv måte. Vi prøver alltid å hjelpe kundene til å forstå nødvendigheten med avfukting. Hvis det gjøres riktig kan det hjelpe dem med å korte ned produksjonstiden og spare penger. Har du et bygg uten fuktskader unngår du kostbare byggetekniske utfordringer og problemer knyttet til inneklima, helse og sykefravær, sier Flaathen.

TRE/16. februar 2018

Rekordoppmøte på verdens største konferanse for byggekunst i tre

1700 deltakere fra hele verden deltok på verdens største møteplass for byggkonstruksjoner i tre, Forum Holzbau Garmisch. Flere norske bedrifter deltok for å oppdatere seg på de nyeste trendene innen internasjonal byggekunst i tre. Les hele saken

BIM/16. februar 2018

Fullsatt sal på seminaret om parametrisk design og BIM

Tirsdag 13. februar ble det for første gang i Norge arrangert seminar om parametrisk design/visuell programmering. Over 130 personer var til stede på Felix Konferansesenter for å høre en rekke norske og internasjonale foredragsholdere fortelle om hvordan de benytter dette i sin hverdag. Les hele saken

BYGGENÆRINGEN/15. februar 2018

Fortsatt stort behov for fagarbeidere i byggenæringen

38 prosent av bedriftene i byggenæringen sliter med å få tak i fagarbeidere viser ny undersøkelse fra BNL. I mars går fristen for å velge studieretning ut for landets 16-åringer, og selv om pendelen går riktig vei på landsbasis, er det alt for få som velger bygg- og anleggsteknikk. Les hele saken

Til toppen