Slik unngår du fuktskader

Slik unngår du fuktskader

Kostbare skader i form av utbedringer, dårlig inneklima og helseproblemer kan bli konsekvensene ved manglende fuktkontroll under byggeprosessen.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Etter en fuktig sommer flere steder i landet går det nå mot høst. Mange tror at fukt er et problem om vinteren, men oppvarmet luft inneholder mer fuktighet enn kald luft, noe som gjør sommerhalvåret til den mest fuktige sesongen.

Dersom man ikke tilrettelegger for god avfukting i byggeprosesser på denne tiden av året kan det by på utfordringer for byggebransjen. Fukt kan nemlig føre til omfattende skader på bygninger og et skadelig inneklima hvor helseproblemer blir en naturlig konsekvens.

Kostbare skader

– Fuktskader under byggeprosessen er en av de største tekniske utfordringene i byggenæringen, og fører hvert år til kostnader i milliardklassen. Kunnskap om hvordan man forebygger og håndterer fuktskader kan derfor bidra til å unngå kostbare skader på ny bebyggelse, sier produktleder for Varme, Tørk og Miljø i Cramo, Øivind Flaathen.

Han forteller at en vanlig løsning om vinteren er å bruke varmeaggregater for å holde fukten ute av bygg som er under oppføring, men viser til at en avfukter i kombinasjon med en luftrenser er like viktig for å unngå alvorlige fuktskader.

– Man vil kunne oppnå et lavere energiforbruk hvis man erstatter mye av varmen med avfukting. Det vil også gi et bedre tørkeresultat og en bygningsmasse som har lengre levetid, sier Flaathen.

Nødvendig avfukting

Produktlederen forteller videre at det er viktig for Cramo å utarbeide planer for fuktsikring samt dokumentere prosessen som gjennomføres.

– Det er viktig å være tidlig ute med avfukting for å kunne sikre seg et tørt og friskt bygg på en enkel og effektiv måte. Vi prøver alltid å hjelpe kundene til å forstå nødvendigheten med avfukting. Hvis det gjøres riktig kan det hjelpe dem med å korte ned produksjonstiden og spare penger. Har du et bygg uten fuktskader unngår du kostbare byggetekniske utfordringer og problemer knyttet til inneklima, helse og sykefravær, sier Flaathen.

GRØNNE TAK/16. november 2018

Grønne tak er på fremmarsj i byene

– Grønne tak er ikke bare en ting, slik mange kanskje ser for seg. Når folk hører dette begrepet, tenker man seg gjerne et tradisjonelt torvtak. Men det er altså mye mer enn som så, og grønne tak er på fremmarsj. I Oslo jobbes det med en egen strategi for slike tak. Les hele saken

ENERGIEFFEKTIVISERING/16. november 2018

Jakter videre på ideer som kan knekke milliardkoden

Enova anslår at det årlige markedet for lønnsomme energitiltak i bygningsmassen er på flere milliarder kroner. Likevel går det for tregt med energieffektiviseringen. Statsforetaket har allerede støttet 8 ulike forretningskonsept som kan få fart på utviklingen med til sammen 6,4 millioner kroner. Nå er en ny konkurranse ute. Les hele saken

Til toppen