Slitne boliger får nytt liv

Slitne boliger får nytt liv

SINTEF vil inspirere byggenæringen ved å vise fram oppgraderte boliger som har fått både redusert energibruk, et arkitektonisk løft og bedre bomiljø.

  • ENOK
Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

En ny rapport fra SINTEF viser tolv norske oppgraderingsprosjekter hvor det er lagt stor vekt på arkitektur, bokvalitet og bomiljø.

[factbox id="1"]

Ikke bare energieffektivisering

Rehabilitering, oppgradering og transformasjon av boliger og boligområder handler ikke bare om bygningstekniske problemstillinger, men også om sosiale og samfunnsmessige forhold. Flere rehabiliteringsprosjekter har de siste årene fokusert på aspekter som byggeskikk, verneverdi, tilgjengelighet, mangfold og arkitektonisk kvalitet, i tillegg til redusert energiforbruk og klimagassutslipp.

Regenerativ design er en tilnærming til en helhetlig, grønn bygningsforvaltning og -praksis, og kan oversettes med helende, reparerende og revitaliserende. Den regenerative tilnærmingen knytter problemstillinger rundt energibruk og klimautslipp sammen med boligsosiale og samfunnsmessige utfordringer.

- Basert på prinsippene for regenerativ design har vi utviklet ti veiledende målsettinger for oppgradering av boliger, forteller forsker Solvår Wågø i SINTEF.

[factbox id="2"]

Eksempelsamlingen fra SINTEF viser hvilke tiltak som er gjennomført for å nå disse målsettingene i de tolv oppgraderingsprosjektene.

Vil inspirere byggenæringen

Målgruppen for eksempelsamlingen er arkitekter, arkitektstudenter, boligeiere, boligbyggelag, eiendomsaktører og andre som er involvert i oppgraderingsprosjekter.

- Vi ønsker at de tolv prosjektene kan være til inspirasjon for alle som står overfor en oppgraderingsoppgave, og at flere vil velge en regenerativ tilnærming, sier Wågø.

Utviklingen av eksempelsamlingen har blitt finansiert av Husbanken.

REHABILITERING/16. august 2018

Den verdensberømte arkitekt: – Vi er nødt til å rehabilitere bygninger

Den verdensberømte arkitekten, Julien De Smedt, eier av JDS Architects blir en av de store foredragsholderne under lanseringen av Building Green i Oslo. Han oppfordrer til å rehabilitere allerede eksisterende bygninger og mener at det er denne veien vi må gå for å sikre en bærekraftig arkitektur- og byggebransje i fremtiden. Les hele saken

Til toppen