Smart solstyring med elektrokrome glass

Smart solstyring med elektrokrome glass

Vindu med elektrokrome glass muliggjør smart solstyring i bygninger. Smart solstyring oppnås ved vinduer som har en dynamisk regulering av solstrålingen igjennom vindusglass med elektrisk spenning. Det forventes en økning i utbredelsen av slike vindustyper.

  • ENOK
Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Disse vinduenes transmisjonsegenskaper av solstråling, endres ved å variere en elektrisk spenning. I prinsippet kan en bestemme selv hvor mye av solstrålingen som skal slippes inn i eller stenges ute fra bygningene.

Når solstråling treffer et vindusglass eller et annet transparent materiale vil strålingen enten transmitteres, absorberes eller reflekteres, avhengig av solstrålingens bølgelengde, innfallsvinkel og det transparente materialets optiske egenskaper.

Vinterhagen til Marius Nissen-Lie på Snarøya er det første byggeprosjektet i Norge hvor det nå er benyttet elektrokromme SageGlass, et kombinasjonsglass, der midten er et 5 millimeter herdet glass, og hvor det innerst er et laminerte energiglass. Gassfyllingene består av krypton. Samlet glasstykkelse er 47,6 millimeter. Glasstaket er i overkant av 7 kvadratmeter og består av tre paneler. Styringen skjer gjennom et kontrollpanel og en lyssensor. Solskjermingen kan også skrus av og på manuelt. Strømforbruket er 300 watt per time i påslått modus.

[img id="1"]

Vetrotec har levert glassene og fasadeentreprenør Glassteam har stått for monteringen. Vinterhagesystemet er levert fra Schüco, og er vinterisolert med U-verdier helt ned til 1,04 W/m²K, som gir svært gode U-verdier for hele vinterhagekonstruksjonen, ved bruk av gode glass med varmkant. Systemet er fleksibelt og man kan bruke flere typer glass og elementer i fasaden.

– Jeg vil si at for privatmarkedet er dette litt luksus. For skoler, sykehus og næringsbygg derimot, er SageGlass som solskjerming høyst aktuelt, sier Morten Dalby, countrymanager i Vetrotech Norge, i et intervju til Glass & Fasade som er utgitt av Glass- og fasadeforeningen.

Transparent og uten fargenyanser

I en kronikk i Glass & Fasade skriver Bjørn Petter Jelle i SINTEF og NTNU, at det i dag forskes på mange forskjellige typer elektrokrome vindu, og med mange ulike elektrokrome materialer. Felles for de fleste slike vinduer, er kravet om at de er så transparent som mulig og uten fargenyanser, i tillegg til behovet for å stenge ute så mye av solstrålingen som mulig.

Det finnes i dag en rekke produsenter av kommersielle elektrokrome vinduer. Sannsynligvis vil elektrokrome vinduer bli tatt mer og mer i bruk i bygninger i årene som kommer, også i Norge. Wolframoksyd er det mest brukte elektrokrome materialet i dag.

Til toppen