Smarte byer handler om god design

Smarte byer handler om god design

Det er mye snakk om smarte byer i det siste, men hva er egentlig en smart by ?

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Innlegget ble opprinnelig publisert på Geir Hansen sin blogg.

De fleste ser nok for seg en by full av avansert teknologi, sensornettverk og automatiske systemer for varsling av når søppelkassene er fulle.

Forrige uke presenterte Geir Hansen, administrerende direktør på Abelias konferanse Smart innbygger - smart by hvor temaet var nettopp smarte byer. Etter å ha jobbet med denne tematikken en stund har det blitt mer og mer tydelig hvor lite dette handler om teknologi og hvor mye det handler om brukeropplevelse - hvordan vi opplever at byen vi bor i er tilrettelagt for våre behov, eller med andre ord - god design.

I en smart by føler du deg trygg fordi politiet er tilstede der folk er, og når ting skjer. I en smart by blir du inspirert og stimulert til å investere i solceller på taket, fordi kommunen forteller deg om potensialet for innsparinger for akkurat ditt tak, og i tillegg subsidierer investeringen. I en smart by så venter du på neste buss, fordi Ruter forteller deg at denne som kommer nå er nesten full, men at det kommer en buss om fem minutter med god plass. I en smart by så velger du å sykle til jobb, fordi det er tilrettelagt for sykkel fra der du bor – selv om du må igjennom mye tett trafikk i bykjernen.

Smarte byer er brukerinnbyggeropplevelsen du får som et resultat av mange smarte beslutninger tatt på alle nivåer. Fra byplanleggere og politikere som tar beslutninger med ti års horisont, til deg og meg som innbyggere og enkeltindivider når vi som tar en beslutning i nuet, og med en umiddelbar effekt. Felles for alle disse beslutningene er at lokasjon og stedfestet informasjon er sentralt. Påstanden er at smarte byer må bygges på geografiske data.

GRØNNE TAK/16. november 2018

Grønne tak er på fremmarsj i byene

– Grønne tak er ikke bare en ting, slik mange kanskje ser for seg. Når folk hører dette begrepet, tenker man seg gjerne et tradisjonelt torvtak. Men det er altså mye mer enn som så, og grønne tak er på fremmarsj. I Oslo jobbes det med en egen strategi for slike tak. Les hele saken

ENERGIEFFEKTIVISERING/16. november 2018

Jakter videre på ideer som kan knekke milliardkoden

Enova anslår at det årlige markedet for lønnsomme energitiltak i bygningsmassen er på flere milliarder kroner. Likevel går det for tregt med energieffektiviseringen. Statsforetaket har allerede støttet 8 ulike forretningskonsept som kan få fart på utviklingen med til sammen 6,4 millioner kroner. Nå er en ny konkurranse ute. Les hele saken

Til toppen